Svijet
0

Papi žao što su njegove riječi krivo protumačene

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Papi Benediktu XVI. je veoma žao što su neki dijelovi njegova govora održanog prošli utorak na sveučilištu u Regensburgu uvrijedili muslimanske vjernike. Ponovno izražava poštovanje prema islamskim vjernicima. To proizlazi iz priopćenja Državnog tajništva, koje je potpisao kardinal Tarcisio Bertone, koji je ovih dana preuzeo tu tešku i delikatnu službu.

U tekstu priopćenja stoji: Sveti je Otac veoma ožalošćen, što su neki dijelovi njegova govora uvrijedili muslimanske vjernike i što su pogrešno protumačeni te ne odgovaraju njegovom uvjerenju niti namjerama.

Papa je potvrdio da poštuje sve islamske vjernike te se nada će im odgovorni pomoći da ispravno shvate smisao njegovih riječi te da će se brzo prevladati ove teške trenutke. Papa se nada će se osnažiti i svjedočanstva u jednoga Boga, živoga i svemogućega, koji je stvorio nebo i zemlju i koji je govorio ljudima.

Kardinal Bertone je potvrdio da stajalište Vatikana prema Islamu ostaje na crti Drugog vatikanskog sabora, prema kojemu Crkva gleda s poštovanjem na muslimane, iako ne priznaju Isusa kao Boga, već samo kao proroka te navodi kako se Benedikt XVI. u više navrata izrazio u prilog međuvjerskog i međukulturnog dijaloga.

U Vatikanu vlada velika zabrinutost zbog sve jačih prosvjeda u muslimanskim zemljama protiv pape Ratzingera, koji je na sveučilištu u Regensburgu proteklih dana osudio ne samo sveti rat, već je predbacio muslimanima, citirajuci bizantinskog cara Manuela Paleologa, prema kojemu Muhamed nije donio ništa nova osim zla i neljudskih pothvata.

Prema izjavi kardinala Bertonea Sveti otac nije nipošto namjeravao preuzeti mišljenje bizantinskog cara, već je samo iskoristio priliku za neke razmišljanja o odnosima religije i nasilja općenito te odlučno osudio vjerske motivacije nasilja, bez obzira s koje strane one dolazile.

I dalje stižu sa svih strana zahtjevi da se Papa osobno ispriča. Od Iraka do Indonezije, od Maroka do Jordana nema zemlje koja ne traži od Pape ispriku. U Iranu pale po trgovima čak i Papine slike.

Ništa nisu pomogla ni objašnjena ravnatelja Tiskovnog ureda Svete Stolice oca Lombardia kao ni ona predsjednika Vijeća za jedinstvo kršćana kardinala Kaspera, koji tvrde da Sveti Otac nije nipošto htio uvrijediti islamske vjernike, već da je želio istaknuti kako se nitko ne smije služiti vjerom i Bogom u nasilničke svrhe.

Novi tajnik za odnose s državama nadbiskup Dominique Mamberti, stručnjak za islam, izjavio je da je dijalog među velikim civilizacijama i religijama najvažnija stvar za Katoličku crkvu, koja je spremna sa svima razgovarati.

Pakistanska je vlada pozvala apostolskog nuncija da objasni smisao i razloge tih optužbi. Egipatska je vlada oštro osudila Papine izjave, koje smatra uvredljivima za islamske vjernike. Najviši predstavnik islamskog svijeta iz Turske Ali Bardokoglu smatra da bi papa Benedikt XVI. trebao odgoditi svoj posjet Turskoj predviđen za studeni ove godine, dok se duhovi ne smire.

Redarstvene snage u Vatikanu su postrožile sigurnosne mjere, jer se boje da bi moglo doći do nepoželjnih ispada.

Do tih oštrih polemika je došlo upravo u vrijeme velike promjene u vodstvu Crkve. Naime kardinal Tarcisio Bertone preuzeo je ovih dana vodstvo Državnog tajništva, koje je petnaestak godina uspješno vodio kardinal Angelo Sodano.

U isto je vrijeme papa Benedikt XVI. povjerio tajništvo za odnose s državama nadbiskupu Dominique Mambertiju, koji je porijeklom iz Alžira i dugo je predstavljao Svetu Stolicu u Somaliji, Sudanu i Eritreji te odlično poznaje problematiku u muslimanskim zemljama.