Svijet
0

Papa zabrinut zbog smanjenja uticaja Rimokatoličke crkve u Venecueli

FENA
Papa Benedikt XVI prenio je venecuelanskom predsjedniku Hugu Chavezu zabrinutost zbog izvještaja o smanjenju uticaja Rimokatoličke crkve u Venecueli i drugim zemljama Južne Amerike, saopćio je glasnogovornik Vatikana Joaquin Navarro-Valls.

Chavez je na to odgovorio, na konferenciji za štampu koja je uslijedila neposredno nakon prijema kod Pape, kako je uvjeren da su problemi u odnosima Crkve i države u njegovoj zemlji "vremenski, prostorno i ljudski" vrlo ograničeni!

"Najveći dio razgovora s papom Benediktom bio je posvećen problemu siromaštva, i to je veoma pozitivno", izjavio je Chavez, najavljujući "novu eru u odnosima rimokatoličke hijerarhije i venecuelanske vlade".

[SLIKA]1[/SLIKA] Hugo Chavez, predsjednik Venecuele

Ljevičarski predsjednik Venecuele sastao se s Papom u četvrtak, na putu iz Caracasa za Beč gdje ovoga vikenda sudjeluje u radu samita Evropske unije i Latinske Amerike, prenijele su u petak agencije.

Papa je Chavezu također rekao, kako je prenio Navarro-Valls, da Sveta Stolica ima pravo birati biskupe u Venecueli. Vatikan i Venecuela imaju vrlo neobičan sporazum, potpisan 1961. godine, prema kojem biskupi ne mogu biti imenovani bez pismenog pristanka vlade u Caracasu.

Papa Benedikt XVI nije, međutim, zadovoljan tim stanjem i želi vratiti punu slobodu Vatikana da imenuje ili smjenjuje biskupe u Venecueli - onako kako to čini u svim drugim zemljama.

Papa je, u razgovoru s Chavezom izrazio zabrinutost i zbog potiskivanja vjeronauke iz venecuelanskih škola, a spomenuo je i "previše liberalan" zdravstveni program (u kojem su "olabavljeni" propisi o abortusu), koji je Chavez uspostavio kada je došao na vlast 1999. godine.

Odnosi Vatikana i Venecuele su postali zategnuti kada je Chavez javno izjavio da je crkvena hijerarhija "kancerogena". Ovaj put, međutim, Chaves se trudio da minimizira probleme u odnosima s Vatikanom ističući kako je voljan "prevazići trenutne razlike" i da Papa nema stvarnih razloga za brigu.

Papa je na kraju razgovora predao Chavezu pismo u kojem je sumirao svoje stavove, a uz to mu je poklonio i kopiju svoje prve enciklike i papsku medalju.

Chavez je Papi poklonio portret Simona Bolivara, venecuelanskog borca za nezavisnost iz 19. stoljeća, čovjeka koji se smatra herojem u cijeloj Južnoj Americi.

Na portretu se nalazi rečenica iz Bolivarovog testamenta koja glasi da je on (Bolivar) nakon svega, ipak, ostao katolik.