Španija
0

Papa upozorio na pokret protiv svećenstva

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Papa Benedikt Šesnaesti upozorio je danas na moguće oživljavanje agresivnog anti-svećeničkog pokreta u Španiji, kakav je bio 30-tih godina, i pozvao Evropu da ponovo otkrije svoje hrišćanske korijene.

Rimokatolički poglavar podsjetio je na godine kada su republikanske snage ubijale svećenike i opatice i palili crkve prije i tokom Građanskog rata u Španiji.

"U Španiji tokom 30-tih godina prošlog vijeka izbio snažan pokret protiv svećenstva. Borba između vjere i modernizma i danas traje i veoma je snažna", rekao je papa tokom posjete španskom gradu Santiago de Composteli.

Duhovni vođa više od jedne milijarde katolika pozvao je Španiju i cijelu Evropu "da spoje vjeru i sekularizam a ne da ih sukobljavaju".

Očekuje se da će se papa tokom posjete Španiji založiti za očuvanje suštinskih učenja Crkve koja se protive razvodu, abortusu i homoseksualnim brakovima.

Veliki broj vjernika dočekao je papu na putu dugom 17 kilometara od aerodroma do katedrale u Santiago de Composteli.

Papa će danas boraviti u ovom gradu, a večeras kreće za Barcelonu gdje će sutra osveštati nezavršeno remek djelo arhitekte Antonija Gaudija "Crkva Sveta porodica".
Oko 200.000 ljudi okupilo se u Santiagu de Composteli, grada koji potiče iz Srednjeg vijeka, gdje će danas papa održati misu na grobu Svetog Jamesa, koji je otkrio jedan pustinjak 813. godine, a sada se nalazi unutar katedrale iz 12. vijeka.

Moćna Katolička crkva bila je važan segment diktature generala Francisca Franka, ali sa dolaskom demokratije i smrću Franka 1975. godine, došao je kraj restrikcijama u oblasti politike, ponašanja i seksualnih normi.

Od stupanja na dužnost premijera socijaliste Jose Luisa Zapatera, Španija je dozvolila homoseksualne brakove, ubrzane razvode i lakšu proceduru za abortus.

Crkvu posebno brine zakon, koji je usvojen prije četiri mjeseca, kojim se dozvoljava ženama da abortiraju do 14. nedjelje trudnoće, a u koliko su u opasnosti život i zdravlje majke do 22. nedjelje.

Djevojke u dobi od 16 i 17 godina mogu da abortiraju bez dozvole roditelja ukoliko će se suočiti sa nasiljem porodice, prijetnjama ili pritiskom. 

Za posljednjih osam godina procenat Španaca koji se izjašnjavaju kao rimokatolici pao je na 73 sa 80 posto, a procenat onih koji dolaze nedjeljom u crkvu na 13 sa 20 posto.
Ovo je druga posjeta pape Benedikta Šesnaestog Španiji, zemlji u kojoj su socijalne promjene značajno smanjile uticaj Katoličke crkve. Papa će treći put posjetiti Španiju naredne godine tokom proslava svjetskog Dana mladih u Madridu.