Španija
0

Papa upozorio kako je sukob vjere i savremenog doba jako živ

FENA
Papa Benedict XVI (Foto: AFP)
Papa Benedict XVI (Foto: AFP)
Papa Bendikt XVI na početku posjete Španiji izjavio je da je u toj zemlji sukob vjere i savremenog doba "jako živ" te pozvao Evropu da se nanovo okrene svojim kršćanskim korijenima.

Upozorivši na opasnost od povratka agresivnom antiklerikalizmu kakav je Španijom vladao 30-ih godina 20. stoljeća, Sveti Otac je pozvao na izmirenje vjere i sekularnosti, a ne na sukob.

Papa je nešto ranije doputovao u Santiago de Compostelu, treće najvažnije katoličko hodočasničko središte nakon Rima i Jerusalema, i svoju prvu stanicu u dvodnevnu pohodu Španiji.

Benedikta XVI dočekao je u zračnoj luci prijestolonasljednik Felipe, sin kralja Juana Carlosa, i njegova supruga princeza Letizia. Papa zasad nije progovorio o društvenim reformama u Španiji koje zadnjih godina provodi Zapaterova socijalistička vlada koja je ozakonila istospolne zajednice i proširila pravnu bazu za pobačaj.

Papa je spomenuo nedjeljni posjet Barceloni, gdje će posvetiti crkvu Svete obitelji (Sagradu Familiju) koja još nije dovršena, i uzdignuti je na rang bazilike. Benedikt XVI je još u avionu odao počast odvažnosti njenog graditelja, katalonskog arhitekta Antonija Gaudija, gorljivog katolika, koji se "s novom kreativnošću uspio uklopiti u tradiciju velikih katedrala", prenosi Hina.