Svijet
14

Papa u Strazburu snažno podržao članstvo balkanskih zemalja u EU

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo izjavio je da bi članstvo zemalja Balkana u Evropskoj uniji (EU) moglo biti odgovor na želju za mirom u regionu koji je mnogo pretrpio tokom posljednjih sukoba.

U okviru posjete francuskom gradu Strazburu papa Franjo je govorio u Evropskom parlamentu, a tom prilikom se dotakao problema koji su danas prisutni na tlu Evrope poput stare populacije, nezaposlenosti, ljudskih prava, životne okoline, terorizma te problema imigranata.

On je kazao kako je ipak najveći problem današnje Evrope usamljenost i starost te kako su i starci, ali i mladi ljudi vremenom sve usamljeniji. Prema njegovim riječima, samoća i vremenom sve prihvaćeniji samostalni način života su rezultati ekonomske krize. 

"Evropa danas liči na staricu koja je izgubila svu svoju energiju i plodnost", kazao je on. 

Papa Franjo se u svom govoru dotakao i stanja balkanskih zemalja, kazavši da bi njihovo članstvo u Evropskoj uniji moglo biti i odgovor na želju za mirom u regionu koji je mnogo pretrpio tokom posljednjih sukoba.

""Svijest o vlastitom identitetu potrebna je za ulazak u pozitivan dijalog sa zemljama koje su izrazile želju da postanu dio EU-a u budućnosti. Pri tome posebno mislim na one na Balkanu, za koje bi članstvo u EU-u moglo biti odgovor na želju za mirom u regiji koja je puno patila u proteklim sukobima. Svijest o identitetu je također neophodna za odnose sa ostalim susjednim zemljama, posebno onim koje graniče na Mediteranu, od kojih mnoge trpe zbog unutrašnjih sukoba, pritiska religijskog fundamentalizma i realnosti globalnog terorizma", rekao je papa Franjo. 

Papu Franju u Evropskom parlamentu je dočekao predsjednik parlamenta Martin Schulz, a održao je sastanak i sa predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom. Nakon govora u Vijeću Evrope papa Franjo će okončati posjetu Francuskoj.