Svijet
0

Papa tvrdi da Kina "guši" vjeru ali nudi maslinovu grančicu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Papa Benedikt XVI je u subotu u svom do sada najznačajnijem istupu o Kini osudio restrikcije vjerskih sloboda koje nameće kineska država.

Papa Benedikt XVI je u subotnjem pismu kineskim katolicima pozvao Peking da poštuje "autentičnu vjersku slobodu" i upozorio da načela kineske katoličke crkve nisu u skladu s katoličkom doktrinom, izvijestila je agencija AFP.

Papa je, međutim, Pekingu ponudio i maslinovu grančicu rekavši da se nada sklapanju sporazuma sa službeno ateističkom Kinom gdje milijuni katolika vjeru prakticiraju kroz državno nadziranu crkvu koja ne priznaje njegovu vlast. Drugi vjeru prakticiraju u "podzemnim" crkvama odanim Svetoj Stolici, piše agencija Reuters.

"Istina je da je posljednjih godina crkva uživala veću vjersku slobodu nego u prošlosti", rekao je Papa. "Ipak, ne može se zanijekati da ostaju teška ograničenja koja diraju u srce vjere i, u određenoj mjeri, guše pastoralno djelovanje", navodi Reuters.

Papa u pismu ustrajava na pravu Vatikana da imenuje biskupe u Kini i upozorio da Sveta Stolica biskupe koje imenuje kineske katolička crkva koja djeluje pod okriljem kineske katoličke crkve ne može priznati. Papa je u pismu, za koje je kineske katolička crkva već objavila da ga ne namjerava prenijeti vjernicima, naglasio da na imenovanje biskupa puno pravo ima Sveta Stolica, navodi AFP.

Kina nije imala diplomatske veze s Vatikanom od 1951. godine, dvije godine nakon dolaska komunista na vlast, što Papa kaže da želi promijeniti.

"Sveta Stolica ostaje otvorena za pregovore, nužne ako se žele prevladati teškoće iz prošlosti", napisao je Papa, navodi Reuters.

Iako Vatikan procjenjuje da u Kini ima samo 8 do 12 milijuna katolika, Papa je izrazio nadu da će se ona pokazati plodnim tlom za evangelizaciju u budućnosti.