Svijet
0

Papa slavio misu pred 50 hiljada vjernika u Beninu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Papa Benedikt XVI. pozvao je Afrikance na misi koju je u nedjelju predvodio na "stadionu prijateljstva" u Cotonouu, zadnjeg dana svog pohoda Beninu, da se ne klanjaju idolima vlasti i novca, već da se pobrinu za "one na rubu društva".

Sveti Otac je slavio misu pred 50.000 vjernika i 200 afričkih biskupa, na blagdan Krista Kralja, a zatim je biskupima predao zaključke sinode o Africi održane 2009. pod njegovim predsjedanjem. Radi se o apostolskoj ekshortaciji Africae Munus u kojoj su navede smjernice djelovanja Katoličke ckrve u Africi u sljedećim desetljećima. Doček koji mu je priređen u Beninu, javlja Reuters, sigurno je bio najživopisniji i jedan od najveselijih u njegova 22 apostolska putovanja. Prisutno mnoštvo, od koji su mnogi bili odjeveni u žarke i vesele boje, mahalo je njegovim fotografijama, plesalo i uzvikivalo na francuskom i lokalnom fonskom jeziku.

Papa se pred okupljenim vjernicima zapitao što je to Isusovo "kraljevstvo": "To nas zacijelo može zbuniti! I danas, kao i prije dvije hiljade godina, naviknuti da oznake kraljevstva vidimo u uspjehu, moći, novcu i vlasti, teško možemo prihvatiti takvog kralja koji je postao ponizni sluga", rekao je, zatraživši od okupljenih da pruže pomoć svima koji su u Africi "na rubu društva". "Htio bih se s ljubavlju obratiti svim osobama koje trpe, bolesnima, onima koji su pogođeni sidom i drugim bolestima, svim onima na koje je društvo zaboravilo". "Budite hrabri, Papa vam je blizu u mislima i u molitvi", dodao je.

Benedikt XVI. je istaknuo da je u Africi velik broj onih "čija je vjera slaba i čiji mentalitet, navike i način života ne znaju za stvarnost Evanđelja, misleći da je krajnji smisao života u sebičnoj sreći, lakoj zaradi i vlasti". Papa je ponovio poziv iz dokumenta sinode upućen afričkim katolicima da se, 150 godina nakon početka evangelizacije tog kontinenta, sami uključe u naviještanje vjere "narodima koji više ne poznaju" kršćansku vjeru, naime zapadnim društvima. U dokumentu Africae Munus Papa je poručio afričkim čelnicima da moraju iskorijeniti korupciju i da je pravda temelj mira i razvoja. Rekao im je da afrička prirodna bogatstva moraju koristiti na dobrobit svojih stanovnika i da je potrebno njegovati dobre odnose s islamom i tradicionalnim religijama bez kompromitiranja vlastita identiteta.

U odlomku koji se bavi AIDS-om Papa je izbjegao izravno progovoriti o upotrebi kondoma u borbi protiv epidemije HIV-a i AIDS-a. Rekao je da je AIDS prije svega etički problem i pozvao je na promjenu ponašanja. Papa je rekao da je Benin izabrao kao jedino mjesto za predstavljanje dokumenta jer je ta bivša francuska kolonija po mnogo čemu primjer u Africi. Jedna je od rijetkih zemalja s uspješnom tranzicijom u demokratiju, i za razliku od nekih susjednih zemalja primjer je mirnog suživota katolika, muslimana i pripadnika tradicionalnih vjera.

Reuters također javlja da je Benedikt XVI. (84) dobro podnio trodnevne obaveze u Beninu unatoč velikoj vrućini i vlazi koja tamo vlada ovih dana.