Svijet
0

Papa se susreo sa sudionicima općeg kapitula franjevaca konventualaca

FENA
Papa Benedikt XVI. prije susreta s mladima ispred bazilike Svete Marije od Anđela, susreo se sa samostanskom zajednicom i sudionicima na općem kapitulu franjevaca konventualaca, kojima je Sveti otac predao poruku.

Papa je asiške svećenike, đakone, redovnike i redovnice upozorio na opasnost da se današnji kršćani zadovolje „umanjenim Kristom“, ili „osakaćenim“ svetim Franjom, koji su valjani za sva vremena, za vjernike i nevjernike. Papa je snažno istaknuo kako je za tumačenje Asiškoga sveca jedino valjan ključ kršćanske vjere. Milijunima hodočasnika koji prolaze ovim ulicama, privučeni karizmom svetoga Franje, treba pomoći da shvate bitnu jezgru kršćanskoga života i teže njegovoj „uzvišenoj mjeri“, odnosno svetosti.

Nije dostatno da se dive Franji, po njemu trebaju sresti Krista, kako bi ga priznavali i ljubili „čistom vjerom, sigurnom nadom i savršenom ljubavlju“. Potom je redovnike potaknuo na hrabrost. Na ovaj grad, na ovu crkvenu zajednicu, Crkva iz svih krajeva svijeta gleda s posebnom naklonošću. Franjo i Klara svojim radikalnim odabirom da u svakodnevici i poniznoj vjernosti Crkvi žive Evanđelje, svojim primjerom zahtijevaju da se Asiz odlikuje po posebnom misionarskom zanosu. U tome smislu – primijetio je Benedikt XVI. – ova Crkva treba živjeti od snažnoga iskustva zajedništva.

Papa je više puta istaknuo nerazdvojivu ljubav između Crkve i Franje, o tome je govorio i na susretu s mladima. Upravo je pastoralni pohod s mladima dosegnuo vrhunac u ozračju iznenađujućeg uzajamnog uzbuđenja između Pape i mladih. Obraćajući se Benediktu XVI. Marco je u ime mladih kazao kako imaju tisuće upita te da teško pronalaze uvjerljive odgovore, a napastovani su da nema istine, odnosno da svatko ima svoju istinu.

"Naravno, sviđa nam se biti veseli, ali osjećamo da nas zabava ne čini sretnima. Pomozi nam, Sveti Oče, da shvatimo te da iskustvo svetoga Franje učinimo svojim" – zamolio je Marco.

Francesca je pak dodala kako Franjo privlači, ali nije ga lako nasljedovati i oponašati. "Živimo u društvu koje nam izgleda sve siromašnije ljudskim i duhovnim vrednotama. Brojni naši vršnjaci izgaraju svoj život, a nisu naučili ljubiti ga. Gledajući Franju, osjećamo nostalgiju za nečim što ne uspijevamo dovesti u žarište. Pomaže nam Franjina molitva pred Raspelom svetoga Damjana: Uzvišeni i slavni Bože, rasvijetli tmine mog srca. Sveti oče, pomogni nam da ljubimo Krista kao što ga je Franjo ljubio. U ime svih mladih ovdje nazočnih grlim Vas i zahvaljujem vam", kazala je Francesca.