Svijet
0

Papa proglašen počasnim građaninom Altottinga

FENA
Nakon opće audijencije, papa Benedikt XVI., tokom kratke svečanosti u Dvorani Pavla VI., proglašen je počasnim građaninom njemačkoga grada Altöttinga

U tome se bavarskom mjestu nalazi marijansko svetište koje svake godine pohodi oko milion hodočasnika. Zadržavši se kratko s njemačkim izaslanstvom, Sveti se otac prisjetio jednoga događaja iz mladosti, kada je – nakon što su se on i brat vratili iz rata živi i zdravi - njihov otac pješke prošao dug put od Traunsteina do Altöttinga, kako bi zahvalio Majci Božjoj za spas svoje djece.

Nezaboravno je također bilo – kazao je nadalje Sveti otac – i hodočašće, u to njemačko svetište, Ivana Pavla II. 1980. godine, tokom kojega je papa Wojtyła mogao primijetiti katoličko srce Bavarske. Prije nekoliko godina imao sam prigodu pješke pratiti hodočasnike koji su došli iz Regensburga i u toj sam prigodi potpuno shvatio što znači jedno takvo hodočašće – napomenuo je nadalje Papa.

To nije samo hodanje nogama, nego je to i hodanje srcem; to nije vanjski put, nego unutarnji (…) Nakon napora i truda na tom putu, potom, na koncu se pojavljuje velika radost zbog dolaska do Majke milosti, i do susreta s Njome u tišini svetišta (…) Zahvalan sam zbog činjenice što je Altötting čuvar te više stoljeća stare baštine, koja tako ostaje uvijek živa, i koja ostaje uvijek ista, pa ipak uvijek nova – staro i novo mjesto susreta s Gospodinovom majkom, te stoga i obnove našega života – kazao je na koncu Sveti otac.