Svijet
0

Papa prihvatio ostavku biskupa Zavale, oca dvoje tinejdžera

SRNA
Papa Benedict XVI
Papa Benedict XVI
Papa Benedict XVI prihvatio je ostavku katoličkog biskupa Gabina Zavale, oca dvoje djece, pomoćnog biskupa Los Angelesa, saopšteno je danas iz Vatikana.

Nadbiskup Los Angelesa Jose Gomez napisao je u pismu vjernicima da mu je biskup Zavala rekao u decembru da je otac dvoje tinejdžera.

Djeca sada žive sa majkom u drugoj državi. Gomez je rekao da je njihova biskupija ponudila "duhovnu brigu",	 kao i finansijsku pomoć djeci za njihovo školovanje.

U svom pismu on je te vijesti opisao kao "tužne i teške", rekavši da biskup Zavala živi povučeno i ne učestvuje u vjerskim obredima.

Zavala ima 60 godina, a rođen je u Meksiku. On se borio protiv smrtne kazne i za prava imigranata. Vatikan nije pojasnio zašto se Zavala povlači, ali se osvrnuo na kanonski zakon koji omogućava biskupima da se povuku prije navršenih godina starosti za povlačenje ako su bolesni, ili iz nekog razloga ne mogu da obavljaju svoju dužnost.

Papa ne pokazuje namjeru da ublaži zakone Rimokatoličke crkve o celibatu sveštenika, koji su na snazi od 11. vijeka.

U martu 2010. godine on je opisao celibat kao "znak pune posvećenosti, privrženosti bogu i tom pozivu", kao i izraz istinskog predavanja Bogu.
Sveštenicima nije dozvoljeno da se vjenčavaju, ali su anglikanski sveštenici, koji su prešli na katoličanstvo, izuzeti od ovog propisa.