Svijet
0

Papa predvodio uskrsno bdijenje u bazilici Svetog Petra

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Papa Benedikt XVI predvodio je u subotu navečer u Bazilici svetog Petra u Vatikanu tradicionalno Uskrsno bdijenje.

Papa je ušao u zamračenu crkvu s upaljenom svijećom, što simbolizira kršćansko vjerovanje da Isus svojim uskrsnućem donosi svjetlo svijetu.

Uskrsno bdijenje, u čijem je središtu simbolizam svjetlosti, vode i vatre, tradicionalno obilježava i krštenje odraslih. Papa je krstio šest osoba iz Švicarske, Albanije, Rusije, Perua, Singapura i Kine.

Papa će u nedjelju na Trgu sv. Petra predvoditi uskrsnu misu i pročitati poruku Urbi et Orbi (Gradu i svijetu) nakon čega će udijeliti apostolski blagoslov svima i čestitati Uskrs na 65 jezika.

Agencija Associated Press prenosi da je na uskrsnoj misi u Vatikanu papa Benedikt XVI kazao je kako čovječanstvo nije slučajni proizvod evolucije.

Pogrešno je vjerovati da su se "u nekom malom kutu svemira slučajno razvile neke vrste živih bića sposobne da razmišljaju i pokušavaju racionalno protumačiti stvaranje", kazao je papa.

"Kada bi čovjek bio slučajni proizvod evolucije na marginama univerzuma, onda njegov život ne bi imao smisla ili bi bio slučajnost prirode, ali ne, na početku svega postoji razlog, i to stvaralački, božanski razlog", rekao je Benedikt XVI.

Prema crkvenom učenju, katolicizam i teorija evolucije nisu u potpunoj suprotnosti, objašnjava AP.

Naprimjer, kršćanin može prihvatiti teoriju evolucije da bi objasnio neke stvari ali je naučen da vjeruje kako je u osnovi svijeta Bog, a ne slučajnost, dok Vatikan upozorava protiv kreacionizma, odnosno bukvalne interpretacije biblijskog tumačenja stvaranja.