Svijet
0

Papa predvodio misu na Svjetski dan mira

FENA
U mnogim krajevima još uvijek vladaju nepravde, siromaštvo, ratni sukobi te je zbog toga potrebno ujediniti snage kako bi se uspostavio mir, istaknuo je to papa Benedikt XVI. u svojoj novogodišnjoj poruci prigodom obilježavanja Svjetskog dana mira.

Papa je još jednom pozvao vladare i međunarodne ustanove da ujedine svoje snage kako bi u ime Božje uspostavili u svijetu mirovni poredak u kojem će se poštivati temeljna ljudska prava svakog pojedinca i naroda.

Tijekom svoje prve ovogodišnje svete mise, koju je prigodom obilježavanja 40. Svjetskog dana mira slavio u bazilici sv. Petra, papa Benedikt XVI. u ponedjeljak je istaknuo kako je pred nepravdama i nasiljima, koje vladaju u raznim krajevima svijeta kao i pred neprestanim sukobima, o kojima svjetska javnost često ne vodi uopće računa, ali i pred opasnostima terorizma koji poremećuje mir u mnogim narodima potrebno zajednički raditi oko uspostave stvarnog i pravednog mira, a to je u isto vrijeme, prema Papinim riječima, dar i zadatak.

Sveti se Otac posebno osvrnuo na stanje na Bliskom istoku i pozvao međunarodnu zajednicu da u ime Božje zajedničkim snagama poduzme sve kako bi na tom području došlo do trajnog mirovnog sporazuma, koji će se temeljiti na poštivanju dostojanstva i prava pojedinaca i naroda.

Papa je pozvao kršćane da se posebno mole za mir u Svetoj Zemlji, u kojoj vlada dramatično stanje, kako bi napokon i na tom području svanuo dan mira, dan kada će se konačno riješiti sukob, koji traje predugo.

Kršćani moraju postati, prema Papinom uvjerenju, neumorni mirotvorci i ustrajni branitelji dostojanstva ljudske osobe i njezinih prava. Čovjek je stvoren na sliku i priliku Božju i zbog toga svaka osoba bez obzira na rasu, kulturu i vjeru posjeduje isto dostojanstvo i zbog toga je se mora poštovati. Ništa ne može opravdati da se čovjekom raspolaže prema vlastitom nahođenju kao da je riječ o nekom predmetu.

Uvjeren sam, rekao je papa Ratzinger, da se poštivanjem ljudske osobe promiče i gradi mir, temelj istinskog integralnog humanizma.

Prije molitve anđeoskog pozdravljanje Papa je gotovo očajničkim glasom izrazio nadu da će Bog pomoći čovjeku da postigne mir i zahvalio svim pokretima, biskupijama i župama koje su protekle noći priredili molitvene skupove za mir.

Na Trgu Svetog Petra je petnaestak tisuća vjernika, posebno mladih, dočekalo Novu godinu molitvom za mir i jedinstvo svih obitelji u svijetu. Željama za mir u obiteljima i među narodima cijelog svijeta Papa je zaželio svima sretnu novu godinu.