Betlehem
0

Papa pozvao na stvaranje palestinske države

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tokom hodočašča po mjestu, gdje je po vjerovanju rođen Isus, Papa Benedikt XVI u srijedu je pozvao na uspostavu palestinske države i priznao patnje Palestinaca tokom decenija dugih bliskoistočnih sukoba.

Papa je stajao pored palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa dok je davao svoju dosad najsnažniju javnu podršku palestinskoj državi, javio je AP.

  • Sveta stolica podržava pravo vašeg naroda na suverenu palestinsku domovinu u zemlji vaših praotaca, sigurnoj i u miru sa svojim susjedima, unutar međunarodno priznatih granica, rekao je Papa.

Palestinci se nadaju da bi posjeta Pape mogla staviti u prvi plan teške uslove u kojima žive pod izraelskom vojnom vladavinom. Benedikt je priznao njihove probleme, iako je izbjegao pomenuti Izrael.

  • Znam koliko ste propatili i još patite kao rezultat sukoba koji su decenijama potresali ovu zemlju, kazao je.

Papina kolona je ranije tokom dana prešla preko prelaza kroz visoku izraelsku barijeru razdvajanja kako bi došla do kolijevke hrišćanstva. Izrael tvrdi da je podigao barijeru kako bi zadržao palestinske napadače, dok je Palestinci osuđuju kao otimačinu zemlje jer duboko zalazi u područja za koji oni tvrde da će biti njihova buduća država.

On bi kasnije trebao obići Crkvu začeča, izgrađenu iznad tradicionalnog mjesta Hristovog rođenja, i posjetiti palestinski izbjeglički logor.

Palestinski pregovarač Saeb Erakat izjavio je da je Papina posjeta prerasla u "poziv na okončanje nepravde i okončanje okupacije".

Hrišćani su neznatna manjina među Palestincima. Hrišćani u Betlehemu tvrde kako se nadaju da će Papina posjeta obeshrabriti njihova nova iseljavanja.