Pritisak vlasti u Pekingu
0

Papa pozvao kineske biskupe da se ne odvoje od Rima

FENA
Papa Benedikt
Papa Benedikt
Papa Benedikt XVI pozvao je u srijedu katolike širom svijeta na molitve za kineske biskupe da se ne dvoje od Rima i pored pritisaka komunističkih vlasti.

Oko 5,7 miliona kineskih katolika su u rascjepu oko toga kome će ostati lojalni, vladajućoj Komunističkoj partiji Kine ili crkvi odanoj Rimu, koju Peking ne priznaje, prenio je AFP.

"Mi znamo da među našom braćom biskupima ima onih koji pate i nalaze se pod pritiskom u obavljanju svojih episkopskih dužnosti", naveo je Benedikt XVI prilikom sedmične audijencije na Trgu svetog Petra.

"Njima, popovima i svim katolicima koji se susreću s teškoćama u slobodnom izražavanju vjere, mi izražavamo našu bliskost", rekao je on.

Papa je pozvao na molitve za crkvu u Kini "koja ostaje cijela, sveta i katolička, vjerna i čvrsta u doktrini".

Odnosi između Vatikana i kineske crkve postali su posebno napeti poslije "ilegalnog" uvođenja biskupa u Čengduu prošlog novembra, koji nije dobio papinski blagoslov.

Sveta Stolica je od tada osuđivala vlasti u Kini zbog ponižavanja ili vršenja pritiska na kineske vjernike da se udalje od Rima.

Peking i Vatikan su u lošim odnosima od kada je Kina zaoštrila odnose sa Svetom Stolicom 1951. godine. Atmosfera je dodatno pogoršana kada su 1957. kineske vlasti formirale lokalnu Katoličku crkvu koja je imala svoje svećenike i administraciju, nezavisne od Rima.