Svijet
0

Papa poručio vjernicima da pronose vjeru "do kraja svijeta"

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Papa Franjo je noćas na Uskršnjem bdijenju u Bazilici Svetog Petra krstio desetoro ljudi i od njih zatražio da svoju vjeru pronose "do kraja svijeta".

Poglavar Katoličke crkve je započeo bdijenje tako što je u mračnu Baziliku ušao sa jednom jedinom zapaljenom svijećom, kojom je zatim palio svijeće ostalih vjernika i na taj način sve više osvjetljavao crkvu, prenijela je agencija AP.

Tom simboličnom službom se obilježava tuga vjernika zbog raspeća Isusa Krista na Veliki petak, kao i njihova radost zbog njegovog uskrsnuća na Uskrs.

Papa je od sveštenika, biskupa, kardinala i vjernika okupljenih na sinoćnjoj službi zatražio da se sjete kad su prvi put otkrili svoju vjeru.

"Da li se ja toga sjećam? Jesam li to zaboravio? Potražite vjeru i naći ćete ju. Gospod vas čeka. Pokušaj prisjećanja nije čin nostalgije, već način da se snaga vjere pronese do svih ljudi, do samog kraja svijeta", istakao je papa Franjo.

Nakon propovijedi, papa je krstio desetoro vjernika, počevši sa dvojicom braće iz Italije starim osam i deset godina. Poslije su uslijedili stariji preobraćenici na vjeru iz Vijetnama, Bjelorusije, Senegala, Libana, Italije i Francuske.