Svijet
0

Papa pojačao mjere finansijske kontrole u Vatikanu

SRNA
Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo pojačao je mjere borbe protiv korupcije u Vatikanu uvođenjem jače kontrole finansijskih transakcija interne banke.

Papa je objavio dekret u kome najavljuje borbu protiv pranja novca i sprečavanje finansiranja terorizma.

Novi dekret predviđa borbu protiv "pranja novca, finansiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništenje", saopćeno je iz Vatikana.

Ovo je najnoviji pokušaj suzbijanja zloupotreba u Vatikanskoj banci, koja rukovodi svim finansijama Katoličke crkve.

Papa je nedavno formirao komisiju koja treba da istraži poslovanje ove banke, a izvještaj će biti dostavljen njemu lično.

Prošlog mjeseca, Vatikan je zamrznuo račune višeg sveštenika monsinjora Nuncija Skarana, osumnjičenog za umiješanost u pranje novca.

Italijanska policija uhapsila je njega i još dvojicu u junu zbog umiješanosti u ilegalni transfer 20 miliona eura.

Prioritet pape ovog ljeta jeste sređivanje finansijskog rasula u Vatikanskoj banci koja rukovodi finansijama Vatikana i Katoličke crkve, navodi BBC.

Vatikan će formirati i posebnu komisiju koja će da koordiniše napore u borbi protiv korupcije.

Portparol Crkve Federico Lombardi rekao je da će dekret pomoći Vatikanu da se odupre "sve podmuklijim" oblicima međunarodnog finansijskog kriminala.

Vatikanska banka, koja je zvanično poznata kao Institut za vjerske radove, isplaćuje plate za oko 5.000 radnika Vatikana.

Banka rukovodi finansijama centralne uprave Katoličke crkve i u toj banci su računi kardinala, biskupa, sveštenika, opatica i drugih zaposlenika Crkve širom svijeta.

Ova banka ne pozajmljuje novac i ima imovinu vrijednu 8,3 milijarde dolara, podsjeća BBC.