Svijet
0

Papa: Pedofile isključiti iz svećeništva

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
"Sretan sam što mi se pruža prilika u ovome povijesnom trenutku susresti kako Crkvu, tako Ujedinjene narode, taj veliki narod i tu veliku Crkvu," rekao je papa Benedikt XVI u razgovoru s novinarima u avionu u toku leta od Rima do Washingtona.

Papa je u avionu odgovarao na novinarska pitanja o glavnim ciljevima pohoda. Benedikt XVI istaknuo je kako ima dva glavna cilja svog osmog apostolskog putovanja: prvi je posjet Crkvi u Sjedinjenim Američkim Državama i naravno čitavom narodu, a drugi posjet Ujedinjenim narodima, i to s posebnim razlogom, a taj je proslava 60. obljetnice Opće deklaracije o ljudskim pravima.

Deklaracija, rekao je Papa, odražava jednu antropologiju koja čovjeka priznaje nositeljem prava koja imaju prednost pred svim institucijama i općih vrijednosti koje vrijede za sve. Upravo u ovom trenutku "krize vrijednosti" važno je iskoristiti tu obljetnicu da se posvijesti to temeljno shvaćanje.

Na novinarsko pitanje koja je njegova poruka velikoj Crkvi SAD-a, ali i koja mnogo trpi zbog seksualnih zloporaba koje su počinili svećenici, Papa je odgovorio: "Velika je patnja za Crkvu u Sjedinjenim Američki Državama, za opću Crkvu i za mene osobno, činjenica da se sve to moglo dogoditi. Teško mi je shvatiti kako je moguće da su neki svećenici mogli toliko pogriješiti u svojem poslanju donošenja Božje ljubavi toj djeci. Duboko sam posramljen zbog toga i učinit ćemo sve što je moguće da se to ne ponovi u budućnosti".

Papa je potvrdio kako će pedofili biti isključeni iz svećeništva te potvrdio važnost pružanja pomoći žrtvama koje su izložene dubokim kušnjama. Ne smije se ipak zaboraviti, dodao je, da krivci trebaju ozdraviti te su im stoga potrebni pomoć i pomirenje. Što se tiče novih svećenika, biskupa i poglavara sjemeništa, nastavio je Papa, oni će činiti sve što je u njihovoj moći da budu vrlo strogi u svojem razlučivanju je li svećenički kandidat prikladan za svećeničko zvanje, jer je važnije imati dobre svećenike nego imati mnoge svećenike.

Papa se također osvrnuo na problem imigracije koji je vrlo aktuelan u SAD-u u čijem je društvu prisutna snažna nesnošljivost prema doseljenicima. Istaknuo je kako je glavno rješenje za tu raširenu pojavu iseljavanja smanjivanje nezaposlenosti i stvaranje takvog društva u kojem nitko neće imati potrebu za iseljavanjem.

"Dakle, moramo svi raditi na tome da svaka zemlja ima mogućnost pružiti vlastitim građanima rad i budućnost", rekao je Papa.