Svijet
0

Papa okončao posjetu Africi velikom misom

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Papa Benedikt Šesnaesti okočao je danas trodnevnu posjetu Africi velikom misom na stadionu u Kotonuu, privrednoj prijestonici Benina, u srcu oblasti poznatoj po vudu religiji.

Poglavar Katoličke crkve pozvao je na pomirenje u obraćanju koje je prevođeno na deset afričkih jezika i emitovano putem video linka na Trg Svetog Petra u Vatikanu. Misi u Beninu prisustvovalo je oko 80.000 ljudi.

   Papa ih je pozvao okupljene da „obrate pažnju na plač siromašnih, slabih i izgnanih“, kao i onih koji boluju od side i drugih bolesti, prenosi BBC.

   Papa je domaćinima predao dokument u kojem je predstavljena njegova duhovna „mapa puta za Afriku“. Ona uključuje doktrinu okretanja drugog obraza i praštanja, kako bi se riješili konflikti na kontinentu, uključujući one koji su zasnovani na etničkim podjelama.

   Vudu je zvanično priznata religija u Beninu, gdje je praktikuje oko 40 posto populacije. Slična uvjerenja dijele stanovnici zapadnog dijela Afrike, naročito u Togu, Gani i Nigeriji.

   U ovim zemljama, vudu nema nijednu negativnu konotaciju po kojima je poznat na zapadu, a mnogi Afrikacni koji su zvanično kršćani ili muslimani koriste neke elemente vudua u praktikovanju svoje religije, naročito u vrijeme krize.

   Katolicizam u Africi je u porastu, za razliku od Evrope, gdje se iz godine u godinu bilježi veliki pad broja aktivnih vjernika.