Svijet
0

Papa: Odgoj je najdjelotvornije oružje protiv nasilja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
"Odgoj je najdjelotvornije oružje protiv nasilja", rekao je papa Benedikt XVI. danas u tijeku opće audijencije na kojoj je unatoč kišovitom vremenu sudjelovalo oko tridesetak tisuća vjernika.

Nastavljajući obrađivati lik, ulogu i prinos sv. Jeronima kršćanskoj pedagogiji, Papa je istaknuo kako je odgoj čovjeka u njegovoj cjelini pravi uvjet svakog napretka, mira i pomirenja i prema tome isključenje nasilja.

U četvrtom stoljeću je taj veliki kršćanski pisac, kojega je Benedikt XV. proglasio crkvenim ocem i naučiteljem, rodom iz Dalmacije, preporučivao, prema riječima pape Ratzingera, zdrav i potpuni odgoj već od prvog djetinjstva te isticao potrebu ozbiljne kršćanske i vjerske formacije.

Nasuprot ondašnjoj tradiciji radio je i na promicanju žene u društvu i u Crkvi. Rimskoj plemenitašici Leti dao je ovakve savjete za kršćanski odgoj kćeri: "Gledaj da ona svakoga dana prouči koji odlomak Svetoga pisma... Neka nakon molitve čita, a nakon čitanja moli... Neka, umjesto nakita i svilenih halja, ona zavoli božanske Knjige". Od majke je tražio da joj ona sama dade primjer. Nemoj nikada iz tvojih ruku ispustiti Svetu knjigu. Neka bude za tebe kao ogrlica i naušnice.

Sveti Jeronim je, ističe Papa, čitav svoj život posvetio proučavanju Biblije. Pritom treba voditi posebno računa o etičkom vidiku. Sv. Jeronim često poziva kršćane da usklade svoj život s Božjom riječju, jer samo ako je stvarno proživljavamo, moći ćemo je shvatiti. Ta je dosljednost potrebna za svakog kršćanina, ali posebno za propovjednike. Bio je uvjeren da tko ne poznaje Sveto Pismo ne poznaje Krista.

Čitati Sveto Pismo za Jeronima je značilo razgovarati s Bogom. Kada moliš govoriš sa zaručnikom, kada čitaš on je taj koji ti govori. To je na poseban način preporučio nazočnim hrvatskim hodočasnicima, napose onima iz Vrsara, pozvavši ih da nasljedujući primjer svetoga Jeronima, zaštitnika naših sunarodnjaka u Rimu, proučavaju Sveto Pismo upoznavajući tako sve više samoga Krista.