Negodovao i zbog tjelohranitelja
4

Papa odbio zlatni križ: Nosite ga vi, meni je dobar i moj željezni

Klix.ba
Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo (Foto: AFP)
Odmah po izboru za vrhovnog poglavara Katoličke crkve, papa Franjo je pokazao svoju skromnost i odlučnost. Naime, nakon što je po proglašenju odveden u Sobu suza, u kojoj je trebao obući bijelu papinsku odjeću i staviti zlatni križ oko vrata, Jorge Mario Bergoglio je odbio to učiniti.

Nakon što mu je voditelj liturgijskih slavlja Guido Marini u Sobi suza pomogao da se obuče, pokušao mu je staviti crveni plašt od baršuna i zlatni križ.

No, papa Franjo je to odlučno odbio i zamalo se posvađao sa Marinijem. "Taj vi sebi stavite. Ja ću zadržati svoj željezni koji imam otkako sam postao biskup", kazao je, a piše talijanski Sole24.

Promjene u njegovom ponašanju nije bilo ni jutros. Novoizabrani papa je nakon mise otišao u hotel za kler, u kojem su kardinali boravili od početka konklava, gdje je namjeravao uzeti svoje stvari.

"Kako bi pokazao dobar primjer, papa je platio račun za smještaj", rekao je glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi.

Papa je protestovao i kada je dobio pratnju za odlazak na jutarnju misu u baziliku Santa Maria Maggiore. "Meni ne trebaju tjelohranitelji. Nisam ugrožen", kazao je, no njegova negodovanja su bila uzaludna jer nije zapamćeno da jedan papa slobodno hoda ulicama Rima.

Isusovac Jorge Mario Bergoglio slovi za jednostavnog i skromnog čovjeka koji je život posvetio borbi protiv siromaštva, a prema najavama nova funkcija neće utjecati na promjenu njegovih stavova i ponašanja.