Hodočašće po Svetoj zemlji
0

Papa obišao sveta mjesta u Jerusalemu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Papa Benedikt XVI posjetio je u utorak, u sklopu svog hodočašća po Svetoj zemlji, sveta mjesta u Jerusalemu koja se nalaze u središtu izraelsko-palestinskoga sukoba.

Papa je bio pred Zapadnim zidom (Zidom plača), ostatkom najstarijeg židovskog hrama i najsvetijim židovskim mjestom koje datira još iz rimskog doba, a prije toga je kao prvi papa u povijesti posjetio džamiju Hram na stijeni koja dominira jerusalemskim Starim gradom, gdje se sastao s velikim muftijom Muhamedom Huseinom, visokim palestinskim muslimanskim klerikom. U procjep na Zapadnom zidu umetnuo je papirić s pisanom porukom, što je tradicionalni gest, a potom se sastao s dvojicom izraelskih rabina, prenosi Reuters.

S muftijom je Papa razgovarao o zajedničkim korijenima triju monoteističkih vjera u priči o Abrahamu i Jerusalemu. Jerusalemski veliki muftija Muhamed Husein, Benedikta XVI je pozvao da odigra aktivniju ulogu u pokušaju da se okonča "izraelska agresija" na Palestince.

  • Mir i sigurnost, koji su na ovim područjima nepoznanica već desetljećima, moći će se uspostaviti tek nakon prekida izraelske okupacije te nakon što naš narod ponovno dobije slobodu i svoja prava, rekao je muftija.

  • Željeli bismo da Vaša svetost odigra aktivniju ulogu u pokušaju da izraelska agresija prema našemu narodu, našoj zemlji i našim svetim mjestima u Jerusalemu, u Gazi i na Zapadnoj obali prestane, kazao je.

Papa je u ponedjeljak tokom posjete memorijalnom centru Yad Vashemu govorio o strašnoj tragediji holokausta, istovremeno razočaravši neke židovske vjerske poglavare koji su kazali kako su očekivali da se kao Nijemac i kršćanin izvini.

  • Uza svo poštovanje Svetome ocu, ne možemo zaboraviti činjenicu da se kao mladi Nijemac pridružio Hitlerovoj mladeži i Hitlerovoj vojsci koja je bila instrument istrebljenja Židova, rekao je predsjednik izraelskog parlamenta Reuven Rivlin.

Benedikt, rođen kao Joseph Ratzinger, bio je kao tinejdžer pripadnik Hitlerove mladeži, članstvo u toj organizaciji bilo je obavezno za sve mlade Nijemce, a tokom Drugog svjetskog rata regrutovan je u njemačku vojsku.