Svijet
386

Papa noću krišom izlazi iz rezidencije i pomaže siromašnima?

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Papa Franjo je brojnim postupcima pokazao da je milostiv i čovjek velikog srca, kojem su siromašni i bolesni na prvom mjestu. Ipak, nagađanja da noću izlazi iz papinske rezidencije u Vatikanu kako bi pomagao siromašnima zapanjila su svijet.

Nagađanja je pokrenuo papinski djelitelj milostinje koji je kazao: "Ako kažem papi kako večeras izlazim da pomognem siromašnima, on mi odmah odgovara 'Idem s tobom'".

Ipak, poljski nadbiskup mons. Konrad Krajewski nije želio odgovoriti da li papa zaista s njim usred noći izlazi iz rezidencije kako bi dijelio hranu. Rekao je tek kako su odmah shvatili da bi moglo doći do problema sigurnosti jer papa ni ne pomišlja na neugodnosti koje bi mu se mogle dogoditi usred noći u Rimu.

I prije nego što je prihvatio da sjedne na Svetu stolicu, život Argentinca Jorgea Marija Bergoglija bio je posvećen pomaganju ljudima u nevolji. Poznato je da je u svojoj rodnoj zemlji provodio dosta vremena sa beskućnicima na ulicama. Noću bi izlazio i tražio ljude, kupovao im hranu i jeo s njima, no stroga pravila u Vatikanu ne dozvoljavaju takvu vrstu milosrđa.

Ipak, papa Franjo se na njih očigledno ne obazire i želi da što više novca ode siromašnima.

"Papa mi gotovo svaki dan šalje omotnice s molbama za pomoć na kojima napiše poruku 'Ti znaš šta treba uraditi'. Kad utvrdimo da zahtjevi nisu lažni, župniku šaljemo ček koji on unovči i odnosi pomoć u ime pape", govori Krajewski te dodaje kako je prošle godine podijeljeno pomoći u iznosu od milion eura, a ove će godine biti podijeljeno dvostruko više.

Glasnogovornik Vatikana je kazao da nije upoznat s tim da papa izlazi noću i dijeli milostinju.