Svijet
0

Papa kritizirao medije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U tradicionalnoj poruci u povodu Svjetskog dana javnog informiranja papa Benedikt XVI kritizirao je one medije koji pridonose širenju nasilja i izopačenih modela života, saopćeno je u četvrtak u Vatikanu.

"Bitno je da mediji ustrajno brane čovjeka i ljudsko dostojanstvo. Mnogi misle da je u toj sferi potrebna infoetika, kao što postoji bioetika"", poručio je Papa i upozorio na opasnost pretvaranja medija u "sustave usmjerene na potčinjavanje čovjeka logikama koje diktiraju dominantni interesi trenutka".

Mediji često postaju "megafon ekonomskog materijalizma i etičkog relativizma, što su prave boljke našeg vremena", poručio je Papa novinarima i naglasio da se čovječanstvo nalazi pred raskršćem u pogledu nepoznanica što ih nudi napredak, koji može biti dobar, ali istodobno stvara zla koja prije nisu postojala.

"Dok tvrde da predstavljaju stvarnost, mediji mogu opravdati ili nametnuti izopačene modele osobnoga, obiteljskog i društvenog života", a koji put umjesto informiranja o događajima oni stvaraju same događaje, rekao je Papa i osudio pribjegavanje vulgarnim temama i onima o nasilju radi sticanja što većeg broja čitatelja i slušatelja.

Papa je istaknuo važnost novih medija, telefonije i interneta koji pomažu širenju vijesti i radu novinara "bez čijeg bi doprinosa bilo teško udahnuti život mirovnom dijalogu u svijetu" i, kako je rekao, osigurati "slobodan protok ideja".

Katolička crkva, prenosi Hina, obilježava Svjetski dan javnog informiranja 4. maja.