Varšava
0

Papa izrazio solidarnost sa Poljacima

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Papa Benedict Šesnaesti izrazio je danas solidarnost sa Poljacima koji su u žalosti nakon avionske nesreće u kojoj je poginuo predsjednik Lech Kaczynski i desetine drugih zvaničnika.

Ova papina poruka pročitana je na misi na centralnom trgu u Varšavi, kojoj prisustvuje oko 100 000 ljudi.

"Sveti otac mi je ukazao čast da ga zastupam pred vama  u ovim teškim prilikama kako bih izrazio  solidarnost i bratske osjećaje", izjavio je papski nuncije, odnosno ambasador nadbiskup Jozef Kovalčik.

Papinu poruku  trebalo je da pročita viši kardinal Vatikana Angelo Sodano, koji nije mogao da doputuje u Varšavu zbog prekida avio saobraćaja zbog širenja oblaka vulkanskog pepela nakon erupcije vulkana na Islandu. 

U avionskoj nesreći u blizini ruskog zapadnog grada Smoljenska poginulo je svih 96 putnika i članova posade. 

Nakon današnje četvoročasovne mise svim žrtvama nesreće biće održana i misa u katedrali u Varšavi za bračni par Kačinjski, koji će biti sahranjen sutra u Krakovu.

Aerodrom u Krakovu spreman je da dočeka 40 delegacija za sahranu Kačinjskoj, uprkos zatvaranju vazdušnog prostora zemlje za komercijalne letove, rekla je portparol aerodroma Justina Zajačkovska.
"Spremni smo da primimo između 30 i 40 delegacija  od 4.00 ujutro do 13.00 poslijepodne. Aerodrom će biti zatvoren za komercijalne letove sutra između 8.00 časova i 22.00 časa", rekla je portparol Frace pressu.

Poljska je u potpunosti zatvorila vazdušni prostor za komercijalne letove u petak.

Zatvaranje je izazvalo sumnje da li će desetine stranih lidera, među njima američki predsjednik Barack Obama moći sutra da prisustvuju sahrani Lecha Kaczynskog u Krakovu.

Vlasti u Poljskoj saopštile su da se očekuje oko 80 stranih delegacija.

Osim u Krakovu  neki zvaničnici sletiće na aerodrom u blizini  Katovica, udaljenom oko 100 kilometara.

Gregor Hlebovic, portparol agencije za kontrolu avio saobraćaja Poljske,  rekao je danas da je vazdušni prostor otvoren za avione koji mogu da lete bez oslanjanja na  instrumente za navigaciju.
Prema međunarodnim propisima komercijalni letovi na visini od 10 000 metara su zabranjeni  u ovim uslovima, ali oni koji lete na visini ispod 6 000 metara mogu da lete.

Neki evropski lideri najavili su da će putovati kopnom, među njima češki predsjednik Vaclav Klaus, slovački kolega Ivan Gasparovič i estonski premijer Andrus Ansip.