Svijet
46

Papa izjavom da je u Armeniji bio genocid naljutio Tursku

Klix.ba
Dopremijer Turske Nurettin Canikli kazao je kako izjava pape Franje da je masovno ubistvo tokom Prvog svjetskog rata u Armeniji bio genocid pokazuje "mentalitet Križarskih ratova".

Naglasio je kako papine primjedbe nemaju veze sa stvarnošću. Mnogi historičari i Armenci kažu kako su osmanske snage 1915. godine ubile 1,5 miliona armenskih kršćana.

Turska negira ovu cifru kao i to da je riječ o genocidu. Ističu da su smrtni slučajevi dio civilnog konflikta koji je izazvan Prvim svjetskim ratom. Sukob između dvije zemlje se produbljuje i uvlači druge poput Njemačke čiji je parlament nedavno proglasio ova ubistva genocidom.

Papa Franjo komentirao je ovaj događaj tokom posjete armenskom glavnom gradu Jerevanu.

"Ova tragedija, ovaj genocid, je nažalost označio početak tužnog niza velike katastrofe u prošlom stoljeću", rekao je papa.

Papa je koristio istu rečenicu i prošle godine zbog čega je Turska opozvala svog predstavnika u Vatikanu na 10 mjeseci.

"Moguće je vidjeti sva obilježja ili posljedice mentaliteta Križarskih ratova u papinim aktivnostima", rekao je Canikli.

Genocid u Armeniji službeno su priznale Argentina, Belgija, Kanada, Francuska, Italija, Rusija i Urugvaj. Tokom 1915. i 1916. godine veliki broj armenskih kršćana odveden je u pustinjske regije gdje su umrli od gladi i žeđi. Hiljade ih je umrlo u masakrima. Turski premijer Recep Tayyip Erdogan ponudio je 2014. godine svoje izraze saosjećanje unucima Armenaca koji su tada izgubili živote i pozvao čelnike te zemlje da "ne pretvaraju ovaj problem u politički konflikt".