Nova knjiga o svetom ocu
0

Papa Ivan Pavao II se bičevao da bi bio bliži Isusu

Sarajevo-x.com
Papa Ivan Pavao II (Foto: Reuters)
Papa Ivan Pavao II (Foto: Reuters)
Nova knjiga o papi Ivanu Pavlu II objavljena u srijedu otkriva kako se sveti otac tukao kaišem i spavao gol na podu kako bi na taj način postao bliži Isusu Kristu.

Pri bičevanju je koristio poseban pojas koji je nosio sa sobom u ljetnikovac, piše u djelu "Zašto svet: Istinita priča o Ivanu Pavlu II", a prenosi CNN.

"Kako su neki od članova njegove pratnje u Poljskoj u Vatikanu mogli čuti, Karol Wojtyla se kažnjavao", piše u knjizi o papi, kojem je to ime dato nakon rođenja.

"U ormaru, među kaputima, visio je poseban kaiš kojim se bičevao i jedan koji je uvijek nosi sa sobom u Castel Gandolfo", navodi se dalje.

Knjigu je napisao vatikanski insajder Slawomir Oder, uz pomoć italijanskog novinara Saverija Gaete iz sedmičnog lista "Kršćanska porodica". Oder se nalazi na čelu vatikanskog komiteta koji istražuje da li bi Ivan Pavao II, koji je preminuo 2005. godine, trebao biti proglašen svecem.

Zli albino svećenik koji se pojavljuje u djelu "Da Vinčijev kod" autora Dana Browna mogao bi biti najbolji primjer samokažnjavanja - prakse koja nije strana katoličanstvu, ali također nije ni u blizu toliko ekstremna kakvom se tamo prikazuje.

U katoličanstvu se ono odvija bez krvi, bez povreda i bilo čega što bi naškodilo zdravlju, odnosno bez trauma.

"Da dopušta bilo kakvo povređivanje, Crkva bi ga zabranila", objašnjava velečasni Michael Battett, svećenik katoličke sekte Opus Dei. "Ta svjesno prihvaćena neugodnost je način da se približimo Isusu Kristu i oslobodimo grijeha."