Trg sv. Petra u Rimu
0

Papa Ivan Pavao Drugi proglašen blaženim

SRNA
Foto: AFP
(Foto: Reuters)
Pokojni papa Ivan Pavao Drugi proglašen je danas blaženim na ceremoniji kojoj su prisustvovale stotine hiljada ljudi na trgu Svetog Petra u Rimu.

Papa Benedict XVI pročitao je latinsku formulu proglašavajući svog poljskog prethodnika "blaženim" od Rimokatoličke crkve.

"Od danas papa Ivan Pavao Drugi biće nazivan blaženim", rekao je papa Benedikt XVIi, dodajući da će se dan njegovog prethodnika obilježavati 22. oktobra, što je dan inauguracije Poljaka Karola Wojtylu u papu 1978. godine.	

Beatifikacija je u Rimokatoličkoj crkvi prvi stepen kanonizacije, odnosno proglašenja osobe za sveca. Međutim, da bi osoba u potunosti bila kanonizovana, proglašena za sveca, potrebno je priznavanje još jednog čuda.

Portugalski kardinal Jose Saraiva, bivši predvodnik Kongregacije za kanonizaciju, rekao je da papa Ivan Pavao Drugi može da bude proglašen za sveca samo ako se prizna čudo koje treba da se dogodi poslije ceremonije beatifikacije ili bar na sam dan te ceremonije.

Počasno mjesto na današnjoj ceremoniji pripalo je sestri Marie Simon-Pierre Norman, francuskoj časnoj sestri koja je bolovala od Parkinsonove bolesti, od koje je i papa Ivan Pavao bolovao posljednjih 12 godina svog života.

Vatikan vjeruje da je razlog njenog neobnjašnjivog izlječenja molitva pokojnom papi "koji je posredovao kod boga da napravi čudo", što je i stvorilo uslove za njegovu beatifikaciju.
Beatifikaciji ili proglašenju blaženim prisustvuju 90 zvaničnih delegacija iz cijelog svijeta, uključujući članove pet evropskih kraljevskih porodica i 16 šefova država.

Iako ogromna većina katolika pozdravlja beatifikaciju pape Jovana Pavla Drugog, jedan broj se protivi smatrajući da se dešava prerano.

Liberalne struje u Crkvi kažu da je papa Ivan Pavao Drugi bio prestrog prema teološkim disidentima koji su željeli da pomognu siromašnima, posebno u Latinskoj Americi.

Neki kažu da je papa Ivan Pavao Drugi trebalo da snosi isključivu odgovornost za skandale vezane sa seksualno zlostavljanje djece u koje su umiješani sveštenici Katoličke crkve, jer su oni izbili na vidjelo dok je on bio papa.

Sa druge strane, konzervativne struje kažu da je on bio previše otvoren prema drugim religijama i da je tokom svojih putovanja dozvolio da liturgija bude "zaražena" lokalnim kulturnim običajima, kao što je afrički ples.