Svijet
0

Papa hvali australsku vladu jer se izvinila Aboridžanima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Poglavar Rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI pohvalio je u četvrtak australsku vladu jer se izvinila Aboridžanima za nepravdu koja im je učinjena u prošlosti, ocijenivši to hrabrim korakom ka obnavljanju odnosa s australskim domorocima, što "daje nadu ostatku svijeta".

U sidnejskoj luci okupilo se oko 100.000 vjernika da bi pozdravilo papu koji boravi u višednevnoj posjeti Australiji u povodu obilježavanja manifestacija katoličkog Svjetskog dana mladih.

Papi je priređena kratka plovidba uz čuvenu Operu u Sydneyu i ispod veličanstvenog mosta Harbour do dolaska u luku, gdje su ga Aboridžani dočekali svojim tradicionalnim plesom.

Jedna od pripadnica toga naroda je papi poklonila buket dugačkih listova eukaliptusa kojima je poglavar Rimokatoličke crkve pozdravio okupljene vjernike, prenijele su agencije.

Papa se u četvrtak susreo s australskim premijerom Kevinom Ruddom i guvernerom Michaelom Jefferyjem, kojima je uputio zahvalnost na izvinjenju koje je aktuelna australska vlada u februaru uputila Aboridžanima zbog nepravde učinjene domorodačkom narodu koji živi na australskom kontinentu već 40.000 godina.

"Ovi primjeri pomirenja nude nadu ljudima širom svijeta koji već dugo tragaju za poštivanjem njihovih prava i priznanjem njihovog doprinosa društvu", poručio je papa.

Aboridžani, kojih u Australiji ima 460.000, čine dva posto stanovništva na tome kontinentu. Život australskih domorodaca prati visoka stopa nezaposlenosti, narkomanija i zlostavljanje u porodici, a statistika pokazuje da im je životni vijek kraći za 17 godina od životnog vijeka drugih Australaca.

I sam papa je došao u posjetu Australiji kako bi se izvinio žrtvama seksualnih skandala koji su potresli Katoličku crkvu u toj zemlji. To je učinio i tokom posjete SAD-u u aprilu, izvinivši se žrtvama seksualnog zlostavljanja koje su počinili svećenici u Americi.