Svijet
46

Papa Franjo ubistva Armenaca u Prvom svjetskom ratu nazvao genocidom

Piše: D. B.
(Foto: EPA)
Papa Franjo je na današnjoj misi posvećenoj ubijenim Armencima pod Osmanlijskom vladavinom tokom Prvog svjetskog rata ubistva nazvao genocidom. Misa se održava u Vatikanu povodom 100. godišnjice masovnih ubistava Armenaca.

Armenija i mnogi historčari tvrde da su snage Osmanlijskog carstva 1915. godine sistematski ubile 1,5 miliona ljudi. Papa Franjo je na današnjoj misi ubistva Armenaca nazvao genocidom, pa se očekuje da će njegova izjava naljutiti turske vlasti, koje genocid ne priznaju.

Neslaganja između Armenije i Tuske su rezultirala zateguntim odnosima dvije zemlje. Armenski predsjednik Serzh Sargsyan je prisutan na misi.

Papa Franjo je riječ genocid prvi put upotrijebio prije dvije godine, što je rezultiralo protestom iz Turske. Na nedjeljnoj misi u Bazilici Svetog Petra u Vatikanu papa je rekao da je čovječanstvo doživjelo tri ogromne tragedije bez presedana u proteklom stoljeću.

"Prvom tragedijom se smatra prvi gonocid u 20. stoljeću, koji se dogodio Armencima", izjavio je papa. Prema pisanju AP-a, druge dvije tragedije su nacistički holokaust i staljinizam. Dodao je da je njegova dužnost odati čast ubijenim.

"Skrivanje i poricanje zla je kao dozvoljavanje rani da nastavi krvariti", kazao je papa.

Armenija je obilježila 24. april 1915. godine kao dan kad su započela masovna ubistva. Ova je zemlja dugo vodila bitku i kampanju da se prizna genocid.

Prošle godine je turski premijer Recep Tayyip Erdogan uputio riječi saučešća unucima ubijenih Armenaca, ali je dodao da je nedopustivo da Armenija problem pretvori u politički konflikt.

Armenci tvrde da ja 1915. i 1916. godine ubijeno oko 1,5 miliona Armenaca nakon podjele Osmanlijskog carstva. Turska tvrdi da je broj ubijenih mnogo manji.

Analitičari koji ne potiču iz Turske tvrde da se radi o genocidu, a genocid su priznale Argentina, Belgija, Kanada, Francuska, Italija, Rusija i Urugvaj.

Turska i dalje tvrdi da su mnogi Armenci poginuli u sukobima tokom Prvog svjetskog rata, kao i da su Turci doživjeli velike gubitke.

Podsjetimo, papa Franjo je ranije rekao da su zlodjela napravili "ljudi koji su bili su stanju da sistematski isplaniraju uništenje njihove braće", ali nije upotrijebio riječ "genocid". Pozvao je na pomirenje prošle nedjelje na sastanku s delegacijom Armenske crkve uoči današnje mise, na kojoj je ipak ubistva Armenaca nazvao genocidom.