Svijet
20

Papa Franjo u posjeti Africi: Ne zabrinjavaju me teroristi, već komarci

FENA
Papa Franjo (Foto: EPA)
Papa Franjo (Foto: EPA)
Papa Franjo izjavio je u srijedu da će ponuditi "duhovnu i materijalnu" podršku tokom svoje prve afričke turneje kada će se, između ostalog, obratiti brzo rastućoj katoličkoj kongregaciji i nastojat će da premosti podjele između hrišćana i muslimana.

Papa u srijedu dolazi u Keniju, prije nego što otputuje u Ugandu, drugu zemlju pogođenu napadima militanata. Nakon toga on će posjetiti Centralnoafričku Republiku, zemlju razdiranu sukobima muslimana i hrišćana.

"Odlazim s radošću u Keniju, Ugandu i među braću u Centralnoafričkoj Republici. Nadajmo se da će ova posjeta dati bolje plodove, i duhovne i materijalne", izjavio je on novinarima u avionu koji je letio za Najrobi.

Očekuje se da se milioni hrišćana - katolika i ostalih - pojavi na javnoj misi, što predstavlja izazov za nacionalne snage sigurenosti da sačuvaju Papu i ogromnu masu ljudi.

Kenija je meta niza napada somalske grupe al Shabaab u protekle dvije godine u kojima je ubijeno stotine ljudi. U 2013. godini, u napadu naoružanih pripadnika al Shabaaba u tržnom centru u Najrobiju ubijeno je 67 ljudi.

Potencijalno najopasnija mogla bi biti posljednja stanica turneje u Centralnoafričkoj Republici. Deseci ljudi ubijeni su tu od septembra u nasilju između većinski muslimanskih Seleka pobunjenika i hrišćanskih antibalaka milicija.

Upitan da li je nervozan, Papa je odbacio brige šalom: "Da budem iskren, jedina briga su mi komarci. Da li ste ponijeli sprej?"

Afrička Katolička crkva bilježi značajan rast, s procijenjenih 200 miliona vjernika u 2012., a očekuje se da će ta brojka porasti na pola milijarde do 2050. Oko 30 posto od 45 miliona kenijskog stanovništva su kršteni katolici, među kojima je i predsjednik države Uhuru Kenyatta.

On će se obratiti vjernicima na javnoj misi na Univerzitetu Najrobi u četvrtak i očekuje se da traži prevazilaženje etničkih podjela koje dugo potresaju Keniju.

"Živimo u vrijeme kada se vjernici i osobe dobre volje pozivaju da utru put za uzajamno razumijevanje i poštovanje, i da pomognu jedni drugima kao članovi naše jedine ljudske porodice", naveo je Papa u poruci uoči puta.

Kenijski mediji javili su da je najmanje 10.000 policajaca razmješteno u prijestonici kako bi osigurali Papinu posjetu, koja uključuje obilazak regionalnog štaba UN-a u Najrobiju tokom kojeg će govoriti o temi klimatskih promjena.

U Ugandi će 12.000 policajaca biti razmješteno tokom posjete, a Papa će održati misu u subotu i nakon toga obratit će se mladima na kontinentu koji ima veliku populaciju mladih ljudi.

U Centralnoafričkoj Republici, on će obići džamiju u jednom od najopasnijih kvartova prijestonice Banguija.

Francuski zvaničnici žestoko su se zalagali da bi Vatikan trebao razmotriti otkazivanje posjete Banguinju ili je svesti na manji obilazak, prenosi Reuters.