Svijet
0

Papa Franjo tražio od svijeta da bude otvoren prema Bogu

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Papa Franjo blagoslovio je 1,2 milijardu katolika u svijetu, tražeći od njih da omoguće Bogu da uđe u njihove živote kako bi im pomogao u u borbi protiv mraka i korupcije.

Sedamdesetosmogodišnji argentinski papa predvodio je božićnu misu za hiljade ljudi u bazilici Svetog Petra. To je druga božićna misa za Papu, koji je izabran prošle godine kao prvi neevropski papa u 1.300 godina.

On je unio dašak jednostavnosti u Vatikan, odbijajući brojne zamke svog položaja i jasno je naglasio svoju odlučnost da reformira Vatikan i približi crkvenu hijerarhiju običnim katolicima.

U svojoj propovijedi, Franjo, koji je nosio bijelu odoru, izjavio je da je Božić vrijeme da se podsjeti na Božiju poruku koja je "jača od mraka i korupcije", prenosi Reuters.

"Pitanje koje nam se jednostavno postavlja kao djeci je "da li dopuštam Bogu da me voli? Da li imamo hrabrosti da pozdravimo nježnost teškoća i problema koji su blizu nas? Koliko je današnjem svijetu potrebna nježnost?", izjavio je.

Danas će papa uputiti tradicionalno božićno obraćanje "Urbi et Orbi (gradu i svijetu) s centralnog balkona na Trgu Svetog Petra pred desecima hiljada ljudi.