Prvo putovanje u Brazil
0

Papa Franjo telefonski razgovarao s Benediktom XVI

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Jedan od prvih poteza novoizabranog poglavara Rimokatoličke crkve, pape Franje bio je telefonski poziv svom prethodniku Benediktu XVI.

Benedikt XVI abdicirao je prošlog mjeseca i od posljednjeg dana februara privremeno boravi u papskom ljetnjikovcu Kastel Gandolfu, 25 kilometara udaljenom od Rima.

Glasnogovornik Svete Stolice Federico Lombardi saopćio je u srijedu navečer da će novi papa vrlo vjerovatno imenovati novog državnog sekretara a u kojeg će, kako je naveo, imati povjerenja.

Dosadašnji državni sekretart Tarcisio Bertone podnio je ostavku 28. februara, na dan kada je Benedikt XVI napustio pontifikat.

Papa Franjo je svog prethodnika, koji sada nosi titulu "pape u miru", nazvao neposredno nakon obraćanja vjernicima na Trgu svetog Petra.

Izvori u Vatikanu su, kako je prenosi Reuters, najavili da će papa Franjo uskoro posjetiti Benedikta XVI.

Iako je Benedikt XVI iz svojih službenih papinskih prostorija iselio prije dvije sedmice, agencije su javile da će Franjo još neko vrijeme morati da pričeka na useljenje, dok se papinski stan ne preuredi po njegovoj želji. Do tada će živjeti u skromnoj sobi u Kući svete Marte, u koju su smješteni i ostali kardinali koji su učestovali u njegovom izboru.

BBC je javio da će prvo putovanje novoizabranog pape biti u Brazil, jula ove godine, gdje će učestvovati na obilježavanju Svjetskog dana mladih.