Svijet
43

Papa Franjo stigao u SAD, umjesto limuzine vozio se u Fiatu

Klix.ba
(Foto: EPA)
Papu su u njegovoj historijskoj posjeti u Washingtonu dočekali predsjednik SAD-a Barack Obama, prva dama Michelle Obama te potpredsjednik Joe Biden.

Vidno raspoloženog papu dočekao je i veliki broj vjernika koju su ga pozdravljali skandirajući riječi dobrodošlice. Papa Franjo je postao četvrti lider Katoličke crkve koji je došao u službenu posjetu SAD-u. Prvi papa koji je posjetio ovu državu bio je Pavao VI 1965. godine.

Na putovanju za SAD, papa je u izjavi novinarima kazao da mu je drago zbog ove posjete. Papa je iskoristio priliku da opovrgne tvrdnje o tome da je nekada bio socijalista u političkom smislu te je istakao da uprkos nejednakostima u globalnom ekonomskom sistemu, njegova vjerovanja su u skladu s utvrđenom društvenom doktrinom Crkve.

Nakon kratkog privatnog sastanka s Obamom, papa se do svog apartmana odvezao u malom crnom automobilu marke Fiat, što je u skladu s njegovim odbijanjem raskoši i željom da živi skroman život.

Službena dobrodošlica papi će biti upriličena u Bijeloj kući. U četvrtak će se papa obratiti američkom Kongresu, što će biti presedan, jer je on prvi papa koji će govoriti pred američkim kongresmenima.

Nakon toga odlazi u New York gdje će predvoditi vjersku službu na mjestu gdje se dogodio teroristički napad 11. septembra 2001. godine, a potom se obratiti na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Papa svoju posjetu SAD-u završava u nedjelju u Philadelphiji.