Svijet
48

Papa Franjo: Šta se desilo s tobom Evropo, rizinico humanizma, demokratije i slobode?

Klix.ba
Papa Franjo (Foto: EPA)
Papa Franjo (Foto: EPA)
Papa Franjo pozvao je danas Evropu da sruši zidove koje je izgradila kako bi zadržala migrante i da izgradi novu socijalnu ekonomiju koja će služiti interesima mnogih, a ne samo malobrojnih.

On je tokom svog snažnog govora i obraćanja rekao: "Šta se dogodilo s tobom Evropo, riznico humanizma, demokratije i slobode?"

Podsjetivši da su osnivači Evropske unije stremili ka integraciji poslije Drugog svjetskog rata, vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve je rekao da su oni bili inspirativni zato što su se usudili da radikalno mijenjaju modele koji su doveli do rata, prenosi AFP.

"Danas, više nego ikada, njihova vizija nas nadahnjuje da gradimo mostove i rušimo zidove", istaknuo je papa, rekavši da sanja o Evropi u kojoj biti migrant nije zločin.

On je ukazao i da je Evropi potrebna transfuzija memorije kako bi se oslobodila iskušenja da hrli ka brzim i lakim kratkoročnim političkim dobicima. Papa je poručio da Evropa mora, također, da iz temelja promjeni svoj ekonomski model.

"Ako želimo da preispitamo naše društvo, moramo da otvorimo dostojanstvena i dobro plaćena radna mjesta, pogotovu za mlade", zaključio je on.

Papa je to rekao u govoru koji je održao u Vatikanu nakon što mu je tokom svečane ceremonije uručena Karlova nagrada, jedna od najprestižnijih evropskih nagrada zbog njegovih zasluga za Evropu. Papa Franjo, koji je neočekivano odlučio da primi nagradu, poruku Evropi uputio je obrativši se prisutnima među kojima su bili njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednici glavnih institucija EU i premijeri brojnih evropskih vlada.

Papa je dobitnik Karlove nagrade za 2016. godinu zbog svog, kako je naveo Savjet za dodjelu nagrade, izuzetnog moralnog autoriteta koji nas istovremeneno opominje i kao posrednik podsjeća da Evropa ima zadatak i obavezu da nastavi da radi na ostvarenju ideala svojih osnivača u izgradnji mira i slobode, prava i demokratije, solidarnosti i očuvanju integriteta.

Karlovu nagrada svake godine dodjeljuje njemački grad Aachen za doprinos evropskom jedinstvu. Prethodni dobitnici su bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton i Sv. Ivan Pavao II, koji je dobio specijalno izdanje nagrade 2004. godine.