Svijet
8

Papa Franjo se susreo s gay parom u SAD-u

Klix.ba
Papa Franjo je obavio privatni sastanak sa gay parom prošle sedmice u Washingtonu, objavio je BBC.

Papin bivši student Yayo Grassi je za BBC otkrio da je papa Franjo pristao sastati se s njim te ga je tokom susreta zagrlio.

Grassi i njegov partner Iwan su primljeni u Ambasadu Vatikana gdje su razgovarali s papom, ali tema nisu bili problemi LGBT zajednice.

Ranije ove sedmice je objavljeno da se papa susreo i sa Kim Davis, službenicom iz Kentuckyja, koja je odbila izdati dozvole za vjenčanje gay parovima. Mnogi liberali i borci za prava LGBT zajednice su osudili taj potez.

Grassi je rekao da je zatražio susret s papom kada je čuo da dolazi u SAD, a papa se složio i rekao da ga želi zagrliti. Tokom sastanka su papa i Grassi razgovarali o svojim životima, a papa ga je pitao o njegovom biznisu, catering kompaniji iz Washingtona.

"Dvojica prijatelja su se sastala nakon mnogo vremena. Nismo pričali o problemima LGBT zajednice ili o nečemu sličnom tome", izjavio je Grassi.

Vatikan je potvrdio da je došlo do njihovog susreta.

Grassi je želio razjasniti izvještaje koji su govorili da papa Franjo podržava Kim Davis.

"Smatram da papa nije bio informisan o tome ko je zapravo Kim Davis. Mislim da se papi ne bi svidjelo to što ona radi", rekao je Grassi.

Dodao je da ne misli da će papa uskoro saopćiti da podržava istospolne brakove.

"Rekao je da on ne može suditi ljudima. On nije homofob i licemjer", kazao je Grassi.