Svijet
2

Papa Franjo se molio da mafijaši prihvate Boga

SRNA
Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo odao je danas počast katoličkom svešteniku kojeg je ubila sicilijanska mafija i apelovao da kriminalci prestanu da iskorištavaju ljude, naročito u krijumčarskim mrežama i prostituciji.

Poglavar Katoličke crkve govorio je vjernicima na Trgu Svetog Petra dan poslije beatifikacije Giuseppea Puglisia u Palermu.

Vatikan je proglasio Puglisia za mučenika 20 godina nakon što je ovaj sveštenik ubijen, jer je u svojim propovijedima govorio protiv mafije, prenio je AP. Beatifikacija je posljednji korak prije mogućeg proglašenja za sveca.

Papa je u obraćanju vjernicima i turistima rekao da je Puglisia mučenik i "uzoran sveštenik" koji je bio naročito posvećen radu sa mladima.

"On je obrazovao mlade u skladu sa Evanđeljem i odvukao ih je dalje od organizovanog kriminala, a mafija je pokušala da ga porazi tako što ga je ubila", rekao je papa Franjo.

On je rekao da iza eksploatacije ljudi i porobljavanja stoje mafijaši.

"Pomolimo se da ti mafijaši i mafijašice prihvate Boga", rekao je poglavar Katoličke crkve.

Puglisia je ubijen nekoliko mjeseci nakon što je papa Ivan Pavao II tokom hodočašća na Siciliji pozvao kriminalce da se "preobrate" u svojim srcima.