Svijet
3

Papa Franjo razbjesnio talijanske mafijaše

Klix.ba
Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo (Foto: AFP)
Antikorupcijski stav pape Franje razbjesnio je moćne talijanske mafijaške grupe, saopćio je državni tužilac specijaliziran za slučajeve mafije.

Tužilac Nicola Gratteri iz Kalabrije naveo je kako su papine izjave o transparentnosti i rastavljanju izvora ekonomske moći u Vatikanu uznemirile mafijaše.

"Ne mogu reći da je organizacija u poziciji da učini nešto, ali su opasni i treba obratiti pažnju na njih. Ukoliko kum pronađe način da zaustavi papu, ozbiljno će razmisliti o tome. Svi oni koji su profitirali od utjecaja i bogatstva crkve su veoma nervozni. Dugi niz godina mafija je prala novac i investirala u saučesništvo sa crkvom. Međutim, sada papa razdvaja izvore ekonomske moći u Vatikanu, a to je opasno", rekao je Gratteri.

Crkveni zvaničnici imali su dobar odnos sa mafijaškom organizacijom Ndrangheta u prošlosti, dajući mafiji legitimnost, objasnio je Gratteri, koji je od '80-ih godina pod policijskom zaštitom.

Papa je podržao reforme Vatikanske banke, za koju odavno sumnja da je pomagala mafiji u pranju novca. U oktobru je papa smijenio kardinala Tarcisija Bertonea, osumnjičenog za povezanost sa korumpiranim političarima i vatikanskim finansijskim skandalima.

"Mafija koja investira i pere novac ima stvarnu moć, a to je mafija koja se godinama bogatila zahvaljujući crkvi. Upravo ti ljudi su postali nervozni", kaže Gratteri.

Podsjetimo, papa je nedavno iskoristio propovijed kako bi osudio korupciju, citirajući Isusa i navodeći kako bi korumpiranim ljudima trebali svezati kamen oko vrata i baciti ih u more.

Gratteri je ukazao na to kako je većina mafijaša religiozna, što pojačava njihov odnos sa Vatikanom, a za 26 godina rada nije nikada upao u mafijaško sklonište, a da vjerske slike nisu bile prisutne.

"Ndrangheta i crkva šetaju ruku pod ruku", rekao je Gratteri.