Svijet
0

Papa Franjo proglasio prvog sveca u Šri Lanki pred pola miliona ljudi

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Papa Franjo proglasio je prvog sveca u Šri Lanki na misi pred pola miliona ljudi u Colombu u srijedu, nazivajući misionara iz 17. stoljeća Josepha Vaza primjerom pomirenja nakon okončanja građanskog rata u toj zemlji.

Papa, koji je bio umoran u utorak nakon što je započeo svoj put pod uzavrelim suncem, izgledao je opušteno dok je govorio okupljenoj masi da je Vaz primjer vjerske tolerancije koja je bitna za današnju Šri Lanku.

"Sveti Joseph pokazao nam je značaj prevazilaženja vjerskih podijela u službi mira", izjavio je on u svojoj propovjedi, upućenoj zemlji koja se oporavlja od dugog rata između većinskih budističkih Sinhaleza i hinduističkih Tamila, prenosi Reuters.

Vaz, koji je zarobljen kao sumnjivi špijun nakon što je prerušen otišao na taj tropski otok, rođen je 1651. u indijskom gradu Goa, koji je tada bio portugalska kolonija.

On je otputovao na jug otoka u 36. godini života, odjeven kao prosjak, u zemlji tada podijeljenoj među kraljevstvima i evropskim kolonijama nakon što je saznao za progon katolika od Holanđana. On je godinama radio pod zaštitom budističkog kralja.

Franjo je u ponedjeljak pozvao tu zemlju s budističkom većinom da otkrije istinu o svom krvavom građanskom ratu koji je završen u 2009. godini teškim porazom tamilskih pobunjenika i pogibijama desetina hiljada civila.

Franjina posjeta, prva posjeta jednog Pape Šri Lanci u 20 godina, pojačala je utisak o otvaranju novog poglavlja na otoku, koji je prošle sedmice na izborima zbacio s vlasti ratno rukovodstvo zemlje.