Svijet
33

Papa Franjo proglasio papu Ivana Pavla II i Ivana XXIII svecima

Klix.ba
(Foto: AFP)
Papa Ivana Pavao II i Ivan XXIII, dvojica najpoznatijih papa 20. stoljeća, proglašeni su svecima na dugo očekivanoj ceremoniji u Vatikanu koju predvodi papa Franjo.

Ovo je prvi put da dvojica papa budu proglašenim svecima isti dan, što je označeno kao pokušaj Vatikana da pomiri konzervativnu i reformističku struju unutar Rimokatoličke crkve.

Ivan XXIII je rođen u Italiji 1881. godine, a svećenikom postaje u 25. godini života. U Prvom svjetskom ratu sudjelovao je kao kapelan. Tokom Drugog svjetskog rata pomogao je brojnim Jevrejima koji su bježali od progona. Imenovan je za papu 1958. godine. Zalagao se za modernizaciju katoličke Crkve, a još za života vjernici su ga prozvali Dobri papa.

Ivan Pavao II je rođen 1920. godine u Poljskoj. Svećenikom postaje 1946. godine, a biskupom 1958. godine. Jedan je od najmlađih papa novijeg doba. Ivan Pavao II čvrsto je zastupao stavove zbog kojih ga je čak i dio katolika smatrao isuviše konzervativnim. Posjetio je Bosnu i Hercegovinu nedugo po završetku rata, 12. i 13. aprila 1997. godine kada je bio u Sarajevu, te 22. juna 2003. godine kada je posjetio Banju Luku.

Delegaciju Bosne i Hercegovine na kanonizaciji u Vatikanu predvodi član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Oism delegacije BiH, svečanosti prisustvovuje više od 100 delegacija na visokom nivou iz cijelog svijeta.