Svijet
45

Papa Franjo produžio vrijeme milosti za žene koje su abortirale

Klix.ba
Papa Franjo (Foto: EPA)
Papa Franjo (Foto: EPA)
Papa Franjo je odlučio neograničeno produžiti vrijeme milosti za žene koje su abortirale, a to je učinio objavom apostolskog pisma.

Godina milosti za žene koje su abortirale istekla je u nedjelju, a njena suština je bio oprost abortusa koji se smatra smrtnim grijehom. Papa je specijalnu dozvolu za oprost dao svim svećenicima, a ne samo biskupima i posebnim duhovnicima.

Iako je praktični efekt papine odluke nejasan, on ipak skreće pažnju na ono što papa zagovara, a to je da vrata Crvke moraju ostati otvorena te da se Božiji oprost i milost moraju proširiti na sve one koji se pokaju zbog grijeha.

Stav katoličke Crkve se nije promijenio kada je riječ o abortusu, koji se i dalje smatra smrtnim grijehom. Međutim, papina odluka omogućava razrješenje od grijeha ženama koje su abortirale, kao i njihov povratak u crkvu.

"Želim jasno ponoviti da je abortus grijeg, jer okončava nevin život. Međutim, ne postoji grijeh koji Božija milost ne može izbrisati kada srce pokajnika zatraži pomorecnje s Ocem. Neka svaki svećenik bute vodič, podrška i utjeha pokajnicima na ovom putu posebnog pomirenja. Od sada dozvoljavam svim svećenicima da razriješe grijeha one koji su počinili abortus", rekao je papa Franjo.