Svijet
82

Papa Franjo: Određene zemlje se zalažu za mir u Siriji, a istovremeno trguju oružjem

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Papa Franjo u utorak je kritikovao zemlje koje naoružavaju zaraćene strane u Siriji istovremeno govoreći o miru.

Papa nije imenovao nijednu zemlju. Vlada predsjednika Bashara al-Assada prima vojnu i ostalu pomoć od Rusije i Irana, dok neke opozicijske grupe imaju podršku sunitskih regionalnih sila i Zapada.

"Dok narod pati, nevjerovatne sume novca se ulažu u snabdijevanje boraca naoružanjem. A neke od zemalja koje snabdijevaju tim naoružanjem također su među onima koji govore o miru", izhavio je Franjo u videoporuci humanitarnoj grupi koja održava konferenciju o Siriji.

"Kako možete vjerovati u nekoga ko vas miluje desnom rukom i udara vas lijevom?", upitao je Papa.

Više od 250.000 ljudi je ubijeno i oko 11 miliona je raseljeno u sirijskom petogodišnjem građanskom ratu koje je doveo do najveće evropske izbjegličke krize nakon Drugog svjetskog rata.

Mirovni pregovori uz posredovanje UN-a su blokirani. Posrednik UN-a za Siriju poručio je Vijeću sigurnosti prošle sedmice kako je nejasno kada će se održati naredni krug mirovnih pregovora.

Franjo je uputio brojne apele za mir u Siriji i kritikovao je proizvođače i trgovce oružja, rekavši kako se oni pri čistoj svijesti ne mogu nazivati hrišćanima, prenosi Reuters.