Svijet
6

Papa Franjo: Korumpirane ljude treba zavezati za kamen i baciti u more

Klix.ba
Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo (Foto: AFP)
Korupcija je očito veliki problem širom svijeta, a ni sam Vatikan nije ostao imun na nju. Sve to je potaknulo papu Franju na vatrenu propovijed protiv korupcije, odnosno njenih poklonika.

Papa je tako citirao odlomak iz Biblije u kojem je Isus rekao da "neki grešnici zaslužuju bizi zavezani za kamen i bačeni u more".

Sveti otac je tako kazao i da katolici koji vode dvostruki život, daju novac za Crkvu, dok kradu od države, su grešnici koji zaslužuju biti kažnjeni.

Citirajući Evanđelje sv. Luke u Novom Zavjetu, papa je rekao: "Isus kaže: Bilo bi bolje za njega zavezati kamen oko vrata i baciti se u more".

Iako on nije direktno rekao da govori i o korupciji unutar katoličke crkve, ova propovijed dolazi samo nekoliko dana nakon novih skandala koji se dešavaju u Katoličkoj crkvi, nakon njegovih nagovještaja da želi iskorijeniti povlaštenost unutar Crkve te nakon finansijskog skandala u vezi sa Vatikanskom bankom.

Papa je korumpirane ljude nazvao "okrečenim grobovima", dodajući da oni izgledaju "lijepo izvana, a unutra su puni mrtvačkih kostiju i truleži".

Ovo je drugi put u roku od dva dana da je papa Franjo govorio o korupciji, a rekao je to na misi u Casa Santa Marti, vatikanskom motelu u kojem je odabrao živjeti za vrijeme službe, piše The Telegraph.