Svijet
0

Papa: Dosta krvoprolića u Iraku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Papa Benedikt XVI u nedjelju je poslao je jedan od svojih najjačih poziva za mirom u Iraku, nekoliko dana nakon što je tijelo otetog nadbiskupa kaldejaca pronađeno u blizini sjevernog grada Mosula.

Papa je također kazao da je petogodišnji rat u Iraku izazvao kompletno rušenje iračkog civilnog društva, javlja AP.

"Dosta je pokolja. Dosta je nasilja. Dosta s mržnjom u Iraku!" - kazao je Benedikt, dobivši aplauz, na kraju svoje nedjeljne mise na Trgu svetog Petra.

U četvrtak je tijelo nadbiskupa Paulosa Faraja Rahhoa nađeno je u Mosulu. On je otet 29. februara. Benedikt XVI je nazvao njegovu smrt "neljudskim činom nasilja" koje vrijeđa ljudsko dostojanstvo.

On je također pohvalio Rahhoa zbog njegove odanosti Kristu i njegovog odbijanja da napusti svoju vjeru bez obzira na mnoge prijetnje i teškoće.

Benedikt XVI je zatim pozvao irački narod na "pomirenje, oprost, pravdu i poštivanje civilnog suživota među plemenima, narodima, vjerskim skupinama, na solidaran put mira u ime Boga!"

Vatikan se snažno protivio invaziji na Irak, predvođenoj Amerikom. Papa Benedikt je poslije toga često kritizirao napade islamskih ekstremista na iračke kršćane. Prošle godine je pozvao predsjednika Busha da misli na njihovu sigurnost.