Svijet
0

Papa Benedikt XVI uskoro u Africi

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Papa Benedikt XVI boravit će od 17. do 23. marta na apostolskom putovanju po Africi. Kamerun i Angola dvije su države koje je Benedikt XVI odabrao za jedanaesto apostolsko putovanje.

O skorom putovanju otac Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice i glavni ravnatelj Radio Vatikana, prije podne je razgovarao s novinarima. Papa Benedikt XVI prvi put kao papa posjećuje afrički kontinent.

Ovo je osamnaesto putovanje papa na afrički kontinent. Prvi ga je posjetio papa Pavao VI koji je u ljeto 1969. godine pohodio Ugandu. Papa Ivan Pavao II je od 1980. do 2000. godine 16 puta posjetio afrički kontinent, od 53 afričke države pohodio je 42. Osobno se upoznao sa svim dramatičnim stvarnostima koje muče Afriku, poput rata, siromaštva, nestašica i bolesti.

Ipak, ovo nije prvo putovanje pape Ratzingera u Afriku. Već je kao predsjednik Zbora za nauk vjere 1987. godine sudjelovao na jednome skupu u Kinshasi. Putujući u Kamerun i Angolu, Papa posjećuje dvije države koje najviše predstavljaju kulturu i jezičnu zastupljenost afričkoga kontinenta.

U Kamerunu se govori francuski, engleski i njemački, a u Angoli portugalski. Papa će putujući iz grada Yaoundé u Luandu idealno ujediniti dvije zemljine polutke, naime prijeći će preko ekvatora. U Kamerunu će sresti biskupe kojima će predati radni dokument za II. Sinodu za Afriku, koja će se otvoriti u Yaoundéu, a održavat će se u Vatikanu na temu: "Crkva u Africi u službi pomirbe, pravde i mira". Prigoda za Papin pohod Angoli je obilježavanje 500. obljetnice kršćanstva u toj zemlji.

Govoreći za Radio Vatikan o ozračju koje očekuje Papu u Africi, Angelo Turco, stručnjak za afrička pitanja i profesor zemljopisa na sveučilištu u Aquili, rekao je kako se puno očekuje od Papina dolaska u Afriku. Premda Papa putuje u samo dvije države, putovanje je znak Papine pozornosti i ljubavi prema cijelome afričkom kontinentu.

Afriku muče stari i novi problemi. Stari su siromaštvo, rašireno nasilje, kršenje ljudskih prava, a novi su svjetska gospodarsko-financijska kriza. Osim toga novi su problemi i geo-političke strategije, uspostavljanje ravnoteže između velikih sila koje su nazočne u Africi – kazao je profesor i dodao kako Afrika ima i pozitivnih vrednota, poput vrednovanja osobe u zajednici, a to znači obitelji i solidarnosti. Te su vrednote kadre nositi se i s najdramatičnijim situacijama - zaključio je profesor Turco.