Svijet
0

Papa Benedikt XVI u utorak putuje u Tursku

FENA
Papa Benedikt XVI putuje u utorak ujutro iz Rima u Tursku, na svoje peto putovanje izvan Italije nakon što je dva puta posjetio Njemačku te zatim Španiju i Poljsku.

Prije Benedikta XVI u Turskoj su u posjeti bili papa Pavao VI 1967. godine te Ivan Pavao II 1979. godine, samo godinu dana nakon što je stupio na Petrovu stolicu.

Benedikt XVI će u Turskoj boraviti od 28. novembra do 1. decembra. Papu će, prema najavama, u Ankari u zračnoj luci dočekati turski premijer Tayyip Erdogan, a odmah potom će šef turske vlade nastaviti put u Rigu, na sastanak NATO-a, javila je Hina.

Tajnik Svete Stolice za odnose s drugim zemljama mons. Dominique Manberti izjavio je uoči Papina putovanja u Tursku kako se Vatikan ne protivi ulasku Turske u EU, s tim da Ankara ispuni sve zatražene uvjete. Vatikan pak od Turske traži zaštitu kršćanskih vjernika i omogućavanje katolicima, kojih, prema podacima Svete Stolice, ima 35 tisuća, odnosno 0,04 posto od ukupnog stanovništva, izražavanje vlastite vjeroispovijesti.

Papa Benedikt XVI u četverodnevni posjet Turskoj stiže na poziv carigradskog ekumenskog patrijarha Bartolomeja I. Prvog dana posjeta Papa će odati počast osnivaču moderne Turske Kemalu Ataturku, sastati se s predsjednikom Ahmetom Necdetom Sezerom, zatim sa zamjenikom turskoga premijera Mehmetom Alijem Sahinom te s predsjednikom za vjerske poslove Alijem Bardakogluom. U apostolskoj nuncijaturi u Ankari sastat će se s diplomatskim zborom.

Dan poslije Papa će iz Ankare zrakoplovom otići u Izmir, odakle će u Efezu pohoditi svetište "Marijinu Kuću" i održati misu te potom poslijepodne zrakoplovom otići u Istanbul, gdje će se u patrijarhalnoj crkvi održati molitveni skup i susret s carigradskim ekumenskim patrijarhom Bartolomejem I.