Svijet
0

Papa Benedikt XVI stigao u Poljsku da oda počast Ivanu Pavlu II

FENA
Papa Benedikt XVI izjavio je u četvrtak, po dolasku u Varšavu, da je došao u Poljsku kako bi slijedio stope svoga prethodnika, pape Ivana Pavla II i da se "napije" čvrste katoličke vjere Poljaka.

"Došao sam da pratim stope životnoga puta pape Ivana Pavla II", rekao je papa prilikom svečanog dočeka na aerodromu Okecie u Varšavi.

"Ne radi se samo o jednom sentimentalnom putovanju, već o putu vjere", rekao je on.

"Želim se napiti s obilnog izvora vaše vjere, koji neprekidno teče već jedan milenij", rekao je Papa.

"Sretan sam što sam s vama na svetoj poljskoj zemlji. Toliko sam želio posjetiti ovu zemlji i biti među njenim ljudima, odakle je potekao i moj voljeni prethodnik, Božiji sluga Ivan Pavao II", rekao je.

On je govorio o različitim etapama svoga putovanja tokom kojega će posjetiti sva ključna mjesta iz života Ivana Pavla II u Poljskoj, kao i nacistički logor smrti Auschwitz, centralno mjesto genocida Jevreja.

"Nadam se da ću se sastati i s preživjelim žrtvama nacističkog terora", rekao je Papa. "Zajedno ćemo moliti kako bi rane prošlog stoljeća zarasle zahvaljujući Velikon Bogu koji traži od nas uzajamni oprost", rekao je.

Poljski predsjednik Lech Kaczynski je rekao da je ponosan što je Poljska prva destinacija koju je lično odabrao pontifijski suveren. "Zahvaljujemo vam na tom odabiru", rekao je predsjednik.

"Želimo vam zahvaliti i zbog toga što pratite djelo pontifikata Ivana Pavla II", dodao je poljski predsjednik.