Svijet
0

Papa Benedikt XVI priznao patnje stanovništva zemalja Južne Amerike

FENA
Papa Benedikt XVI priznao je tokom opće audijencije srijedom, održane na Trgu svetog Petra, kako se u evangelizaciji Južne Amerike "ne mogu ignorirati patnje i nametnute nepravde" tamošnjem autohtonom stanovništvu, čime je opovrgao svoj govor u Brazilu i odgovorio na kritike mnogih, među kojima i brazilskog predsjednika.

Papa je odgovorio kritici brazilskog predsjednika Lule na riječi koje je 13. maja izrekao u Brazilu, na otvaranju konferencije južnoameričkih biskupa, kako dolazak kršćanstva nije bilo nametanje strane kulture. Lula je kazao kako postkolumbijansko vrijeme nije započelo dobro po autohtone narode u Južnoj Americi.

"Bilo je sjena u evangelizaciji Južne Amerike", rekao je u srijedu Papa. "Sjećanje na slavnu prošlost ne može zanemariti sjene koje su pratile evangelizaciju južnoameričkog kontinenta. Nije moguće zaboraviti patnje i nepravde koje su kolonizatori nanijeli domorodnim narodima. Često su bila gažena njihova temeljna ljudska prava", rekao je Papa priznajući da su kolonizatori kršili prava urođenika.

Papa je ipak dodao kako potrebno spominjanje tih neopravdanih zločina, koje su osuđivali tadašnji misionari, kao što je to učinio Bartolomeo de Las Casas ili teolog Francesco da Vitoria, sa sveučilišta Salamanca, ne treba spriječiti odavanje zahvalnosti "divnom djelu učinjenom tokom stoljeća među južnoameričkim narodom".

Evanđelje je na odlučujući način pridonijelo južnoameričkoj kulturi, rekao je Benedikt XVI, prenosi Hina, i naglasio kako se u doba globalizacije "taj identitet i dalje predstavlja kao najprikladniji odgovor današnjim izazovima, jer je nadahnut serijom duhovnih oblikovanja i socijalnom doktrinom Crkve".