Svijet
0

Papa Benedikt XVI održao misu u Varšavi

FENA
Papa Benedikt XVI, u sklopu četverodnevne posjete domovini svoga prethodnika pape Ivana Pavla II, održao je danas misu u centru Varšave, na istom mjestu gdje je tokom svoje historijske posjete Poljskoj 1979. godine održao misu i njegov prethodnik Ivan Pavao II.

Uprkos jakoj kiši na trgu Pilsudski, koji se u vrijeme Vojtiline posjete zvao Trg pobjede, okupilo se oko 270.000 ljudi da čuju Papine riječi molitve, javio je AP.

Promatrači vjeruju da je kiša utjecala na dolazak manjeg broja vjernika, s obzirom na to da ih se očekivalo oko milion.

Benedikt XVI je u molitvi, na poljskom, govorio protiv stavova da ne postoje apsolutne vrijednosti i navodne zavisnosti vjerskih istina od historijske situacije i ljudske procjene i branio nepromjenjiva tradicionalna vjerovanja crkve.

Drugu misu tokom boravka u Poljskoj Papa će održati u nedjelju u Krakovu, u parku Blonia, gdje bi se trebao okupiti veći broj vjernika.

Komentatori vjerskog programa raznih medija slažu se da je atmosfera tokom posjete ovog Pape puno mirnija nego za posjete Ivana Pavla II. Uprkos tome, okupljeni poljski vjernici i svi oni koji su stigli iz Rusije, Bjelorusije i Ukrajine toplo su pozdravili Benedikta XVI koji ih je pozdravio na poljskom.

Benedikt XVI, papa Nijemac, posjetit će tokom boravka u Poljskoj bivši njemački nacistički logor smrti Auschwitz-Birkenau u kojemu je stradalo oko 1,5 milon ljudi, uglavnom Jevreja.