U božićnoj poruci
0

Papa Benedikt pozvao na mir u Svetoj zemlji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Papa Benedikt XVI u četvrtak je rekao kako se nada da će Božić donijeti nadu onima koji trpe rat, terorizam, nepravdu i siromaštvo, a pozvao je i na mir u Svetoj zemlji.

U tradicionalnoj božićnoj poruci Urbi et Orbi (gradu i svijetu) Papa se sjetio i onih koji strahuju od budućnosti, među ostalima i najbogatijih zemalja svijeta koje je svjetska finansijska kriza teško pogodila.

"Neka u svakome od tih mjesta svjetlo Božića sjajem potakne sve ljude da čine što mogu u duhu istinske solidarnosti", rekao je Papa sa središnjega balkona bazilike svetoga Petra desecima hiljada okupljenih vjernika.

"Budu li ljudi gledali samo svoje interese, naš će svijet sigurno propasti", pojasnio je.

Najavljeno je da će Benedikt XVI. posjetiti Svetu zemlju u 2009.

Izrazio je nadu da će na put mira vratiti i ta regija u kojoj se ponovno rasplamsalo nasilje nakon što je prošle sedmice prekinuto primirje između Izraela i palestinskih skupina pod Hamasovim vodstvom.

"Neka božansko svjetlo Betlehema zrači Svetom zemljom u kojoj na obzoru opet nema svjetla za Izraelce i Palestince", rekao je Papa i osudio "izopačenu logiku sukoba i nasilja".

"Neka se širi Libanom, Irakom i cijelim Bliskim istokom", dodao je.

Benedikt XVI, kojemu je ovo četvrti Božić u pontifikatu, izrazio je i tugu zbog sve gorih problema u Zimbabveu u kojem se pod predsjednikom Robertom Mugabeom cijene zbog hiperinflacije svakodnevno udvostručuju, a i epidemija kolere upravo je ubila više od 1.100 ljudi.

Prema Papinim riječima, narod Zimbabvea "predugo je zarobljen u političkoj i socijalnoj krizi koja se nažalost pogoršava".

Sjetio se i nasilja u demokratskoj Republici Kongu i u sudanskoj pokrajini Darfuru, kao i Somalije i njezinih "beskrajnih patnja".