Tvrdnja jedne žrtve
0

VIDEO / Papa Benedict XVI znao za slučaj zlostavljanja djece

Sarajevo-x.com
Papa Benedict
Papa Benedict
Vatikan tvrdi da Papa Benedict XVI nema veze sa američkim svećenikom koji je osumnjičen da je seksualno zlostavljao 200 dječaka u prošlom destljeću. Vatikanske novine tvrde da je to ''prostački'' napad na Papu koji nema argumenata. Jedna žrtva je rekla novinaru BBC-a da je sadašnji Papa znao za taj slučaj te da je to prikrivao mnogo godina.

Arthur Budzinski koji sada ima 61 godinu kaže da Papa treba prizna ovaj slučaj.

"To je išlo sve preko njega, on je bio zadužen za ove vrste slučajeva.", izjavio je Budzinski.

Katolička crkva je u posljednjih nekoliko mjeseci dolazila do slučajeva zlostavljanja i prikrivanja ovakvih slučajeva u Evropi, kao što je slučaj jednog pedofilskog skandala koji je potresao Ameriku prije osam godina.

Lawrence Murphy je poznat po tome što je osumnjičen za zlostavljanje 200 dječaka u školi St John's u periodu između 1950. i 1974. godine

Prema crkvenim dokumentima, jedan biskup je 1996 godine napisao pismo Vatikanu u kojem upozorio tadašnjeg kardinala Josepha Ratzingera da postoje žalbe na Lawrenca Murfphija zbog zlostavljanja djece. Kanonski sud ja tada ovlastio budućeg Papinog zamjenika da ispita ovaj slučaj ali je on zaustavljen.

Papin zvanični portparol Federico Lombardi je izjavio da je Murphijev slučaj stigao u Vatikan 1996. godine, dvije godine prije nego što je svećenik umro.

Portparol Pape je također napomenuo da je policija u to vrijeme istraživala tvrdnje, ali da nije podignuta tužbu. Murfphy, koji je priznao zlostavljanje dječaka prije nego što je umro 1998. godine, je rekao da su žrtve zlostavljane u svojim kućama, na školskim putovanjima i sve je to čak i priznao.

Papa je prošle nedjelje poslao pismo u Irsku u kojem zahtijeva rješavanje skandala od prije 16 godina u koji su uključeni svećenici. Papa tek treba da se izjasni o seksualnom zlostavljanju djece u koje je bio uključen njemački sveštenik, a taj skandal se desio dok je Papa Benedict bio u nadbiskupiji u Minhenu.